03.12.2014 u 23:09 | Biljke, Kućni savjeti | Komentari

Gajenje đumbira kod kuće

Koliko je đumbir zdrav i koliko ga rado doktori preporučuju odavno nam je poznato, ali kako da ga uzgajamo u saksiji kod kuće ?

2014-09-kako_gajiti_djumbir_kod_kuce_693734940

Jedini materijal koji će vam biti potreban je saksija sa zemljom i kupljeni koren đumbira koji po svom obliku podseća na ljudsku šaku. Najbolje je izabrati “ruku” sa što više “prstiju”. Kako biste dobili što više plodova, neophodno je izlomiti pipke đumbira na više dijelova.

Sadnja je laka: stavite u saksiju jedan “prst” đumbira i ne zaboravite da mora biti na površini zemlje. Vodite računa da ne zatrpate đumbir zemljom jer to je glavni trik da vam sadnja uspije. Zaljevajte često. Ne traži dosta svjetla, ali traži toplotu.

Posadite ĐUMBIR kao kućnu biljku u ranu jesen, a kada dođe prolJeće da ga prebacite u baštu. Kada prebacujete biljku iz saksije u baštu, neophodno je izabereti mesto sa rastresitom zemljom i redovno zalivajte, ne treba da se brinite oko štetočina i nekih problema koji mogu napasti biljku.

Ukoliko se brinete o svojoj biljci zeleni izdanak đumbira može narasti od 60 do 120 cm. Ostavite da izdanak raste od 3 do 5 mjeseci pre nego što počnete da koristite nove gomolje koji će se pojaviti u zemlji.

files (1)

Izvor: blogspot

Vaš komentar na članak: