08.07.2015 u 9:37 | Biljke, Zdravlje | Komentari

Prepoznajte faktore rizika za bolesti bubrega i alternativne metode liječenja

Kronična bubrežna insuficijencija ili bubrežno zatajenje je teška bolest koja može imati po život opasne posljedice. Spriječiti razvoj bolesti prije nego uzrokuje ozbiljna oštećenja bubrega zahtjeva poznavanje faktora rizika. Jer što je bolest ranije uočena to je veća mogućnost liječenja i bolji oporavak.

bubrezi

Faktori rizika za pojavu bubrežne bolesti:

- Povišeni krvni tlak je jedan od glavnih uzroka bubrežne bolesti. Budući da bubrezi filtriraju uremični otpad iz krvi, važno je da su krvne žile u dobrom stanju. Oštećene krvne žile mogu dovesti smanjene bubrežne funkcije pa bubrezi teže filtriraju otpad i održavaju ravnotežu tjelesnih tekućina.

- Dijabetes se smatra sve važnijim faktorom rizika za razvoj bubrežnih bolesti. Dijabetes oštećuje male krvne žile koje ulaze u bubreg. Ove oštećene krvne žile uzrokuju da bubreg zadržava dodatnu vodu i natrij. Dolazi do oticanja i poteškoća u izbacivanju otpadnih tvari iz tijela.

- Postoji niz medicinskih stanja koja mogu predstavljati rizik za pojavu zatajenja bubrega. Infekcije bubrežnih filtera i imunološka reakcija na infekcije opasnija su stanja jer dolazi do oštećenja delikatnog bubrežnog tkiva. Bubrežnu bolest zapravo može izazvati bilo koja od mnogih bolesti koje oštećuju glomerule i bubrežne kanaliće. Vremenom glomerul polako biva prožet vezivnim tkivom pa prestaje glomerularna filtracija.

- Ljudi čiji su bliski članovi obitelji imaju kroničnu bubrežnu bolest ili su na dijalizi imaju veći rizik za razvoj bolesti.

Loading...

- Nesreća ili predoziranje lijekovima mogu izazvati traumu bubrega. Ibuprofen i acetaminofen među lijekovima su koji mogu potaknuti upalu bubrega te povećati rizik od moguće bolesti bubrega.Fizička trauma, uključujući i ozljede zadobivene u automobilskoj nesreći ili tijekom kirurškog zahvata, mogu smanjiti dotok krvi u bubrege i rezultirati bubrežnom bolesti.

Neke od alternativni metoda liječenja, odnosno liječenja uz pomoć biljaka i biljnih preparata su:

Liječenje bubrežnih problema uz pomoć kukuruzne svile (nitaste njuške), peteljke od trešanja i lista od breze. Sve u jednakim dijelovima dobro promiješati pa od te mješavine uzeti jednu žlicu na 2 do 3 decilitra vode i kuhati 1 minutu. Zatim sve poklopljeno ostaviti da se ohladi toliko da se prst može držati u tekućini. Nakon toga treba dodati na vrh noža sode-bikarbone, a zatim 10 do 15 minuta pustiti da se ocijedi. Ocijeđenu tekućinu ‘čaj’ na kraju zasladiti medom i toplo piti tri puta dnevno prije jela. Čaj bi trebalo piti 3 do 9 nedjelja.

Drugi način liječenja biljkama je: Preslice, bazgov cvijet po jednu žlicu, korijen od pirike, koji se prethodno u avanu dobro istuče, lazarkinje, sredinu kore od bazge, nane kudrave ili pitome po dvije žlice. To se dobro promiješa, a sve ostalo kao kod prvog opisanog načina liječenja.

Uzmite 4 žlice stolisnika, te list od šumske jagode, i bazgov cvijet po 2 žlice i od te mješavine staviti jednu punu žlicu u tri decilitra vode i sve to kuhati 2 do 3 minute. Nakon toga ostaviti poklopljeno 10 do 15 minuta. Zatim ocijediti i piti prije jela tri puta dnevno.

Čaj od ženske bokvice dobar je u borbi protiv bubrežnih bolesti. Uzmite žlicu lista bokvice na 3 decilitra vode, i skuhajte čaj 2 do 3 minute. Ovaj čaj se pije triput dnevno po jednu šalicu.

Još jedan čaj kao prirodni lijek za bubrege: korijen vodopije, list i cvijet. Staviti jednu žlicu ovih sastojaka na 3 decilitra vode, i kuhati 3 do 4 minute. Čaj treba piti triput na dan ili pomalo više puta dnevno.

Izvor: narodnilijek

Vaš komentar na članak: