07.11.2017 u 21:03 | Recepti, Zdravlje | Komentari

ZNATE LI KOLIKO JE LJEKOVIT CRVENI LUK? Pomaže kod ovih medicinskih stanja i bolesti…

Da li je crveni luk (Allium Cepa), osim kao začin izuzetan i po svojim ljekovitim svojstvima? U narodu je već dugo poznata njegova ljekovitost i upotrebljava se u različite svrhe.

luk-pixabay
Međutim, i najnovija naučna istraživanja potvrdila su njegov pozitivan efekat na cjelokupno zdravlje organizma. Tako mu se sve češće daje epitet neuglednog izgledom, ali zato visokokvalitetnog svojim svojstvima.

Jak zadah po luku sigurno “ne obogaćuje društveni život“, ali njegovo konzumiranje obogaćuje organizam snažnim antioksidansima. U tome smjeru upravo idu i izvještaji američkih istraživača kada je luk u pitanju. U njima se navodi da “što je luk jači, i zadah osjetniji, luk je za zdravlje bolji jer je bogatiji antioksidansima“.

Ispitivani su ekstrakti 10 vrsta oguljenog, svježeg crvenog luka te je pokazano da one vrste luke koje imaju najjači okus, imaju najjaču ukupnu antioksidativnu aktivnost, a time i najbolju sposobnost uništavanja slobodnih radikala za koje se smatra da povećavaju rizik od različitih bolesti, posebno karcinogenih.

Poznati francuski travar Messegue isticao je da je crveni luk pogonsko gorivo za sportiste. Graditelji egipatskih piramida crpili su snagu iz crvenog luka koji su svakodnevno jeli u velikim količinama…

Loading...

Ono što se o luku pouzdano zna jeste da je on jedna od najstarijih povrtlarskih biljaka. Potiče iz zapadne i srednje Azije, vjerovatno iz današnjeg Afganistana. Jedna je od najstarijih biljaka koje su ljudi počeli uzgajati prije više od 5.000 godina. Upotrebljavali su ga kao ljekovitu i začinsku biljku. U starom Egiptu tokom izgradnje piramida koristio se kao sredstvo plaćanja, a pronađen je i u grobnici faraona Tutankamona. Danas su najveći uzgajivači luka Kina, Indija, Sjedinjene Američke Države, Rusija i Španija.

U narodnoj medicini luk se koristi kod raznih bolesti, a neke od njih su: bolesti srca i krvnih sudova, kod želučanih i crijevnih tegoba te kašlja i prehlade. Smanjuje povišeni nivo holesterola u krvi, smanjuje povišeni krvni pritisak, itd.

RECEPTI

Za jače nokte:

Lomljive nokte na rukama i nogama češće trljajte svježim sokom crvenog luka pa bi Vam trebali ojačati. Terapija je laka, a rezultati su vrlo dobri. Naravno, to ne činite prije odlaska na posao ili u društvo, jer ima neugodan miris.

Pospješivanje mokrenja:

Uzeti jednake dijelove luka (recimo 2 glavice), peršuna i celera i ovu mješavinu kuhati lagano u 1 litri vode i 8 supenih kašika meda. Pije se toplo 4 puta dnevno po šoljica.

Sirup od crnog luka:

Pola kilograma crnog luka narenda se i kuha sa 1/2 kilograma šećera (ili meda) u litri vode, lagano tri sata. Ostaviti u tamne flaše i kao lijek koristiti po kašiku nekoliko puta dnevno s mlakom vodom ili mlijekom. Ovaj lijek je dobar i kod plućnih bolesti i bolesti organa za varenje.

Nesanica:

Na mašini za mljevenje mesa samljeti 1-2 glavice crnog luka. Dobiveni sok popiti s malo mlake vode ili mlijeka i kašikom meda, naravno pred spavanje.

Izvor: dozazdravlja

Vaš komentar na članak: