08.04.2017 u 8:02 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Zlatna kava: Napitak koji će potući upale u tijelu i preporoditi vas

Želite li probati nešto drugačiju kavu koja je ujedno super zdrava, onda je kava s kurkumom pravi izbor za vas. Ovaj napitak možete piti u bilo koje doba dana, a odlična je zdrava zamjena i za jutarnju kavu

napitak-od-kurkume

Kurkuma ili indijski šafran s pravom se naziva čudom prirode jer ovaj začin ima mnoga pozitivna djelovanja na ljudski organizam. Između ostalog, ovaj začin aromatičnog ljuto-žarećeg, blagog gorkog i smolastog okusa dobar je za zdravlje jetre, sprječava infekcije, ublažava i štiti od artritisa, smanjuje razinu šećera u krvi, pomaže kod zarastanja rana, smanjuje šanse za oboljenja od kardiovaskularnih bolesti, liječi kožne bolesti, pomaže u mršavljenju i snižava kolesterol. Pročitajte i 10 razloga zašto kurkuma zamjenjuje kutiju lijekova.

Popularnost kurkume u svakodnevnoj konzumaciji sve više raste, a iako je najpoznatija kao dodatak jelima, našla je svoj put i do konzumacije u tekućem obliku. Sve više ljudi diljem svijeta klasičnu jutarnju kavu zamjenjuje zlatnom kavom odnosno kavom s kurkumom. Riječ je o obliku bezkofeinske kave što znači da se može konzumirati u bilo koje doba dana, pa i navečer bez straha da nećete moći zaspati.

Ukoliko još nikada niste pili kavu s kurkumom, savjet je da je na početku radite s manjom količinom kurkume te da polako i postepeno povećavate količinu. Tako ćete se naviknuti na okus kurkume pomiješan s mlijekom, ali i zrnatu teksturu zlatne kave.

Loading...

Kao i mljeveni cimet, i mljevena kurkuma ne otapa se potpuno u mlijeku zbog će na dnu šalice uvijek ostati komadići kurkume. Također, na početku izbjegavajte popiti posljednji gutljaj upravo da zbog tih komadića ne odustanete od navikavanja na okus kave s kurkumom. Odličan dodatak napitku bit će papar jer on povećava apsorpciju kurkume. Možete se igrati isprobavajući i druge dodatke poput vanilije i kokosovog ulja. Za pripremu kave s kurkumom trebat će vam oko tri minute.

Sastojci za zlatnu kavu:

- 2 šalice zobenog mlijeka ili nezaslađenog bademovog mlijeka
- 1 žličica kurkume
- 1 žličica meda (ili kokosovog sirupa ako se vegan)
- 1 štapić cimeta ili pola žličice samljevenog cimeta
- 3 mahune kardamoma
- prstohvat samljevenog đumbira ili komadić svježeg đumbira
- prstohvat papra

Postupak:

1. Mlijeko uspite u lončić i zagrijte na niskoj temperaturi.

2. Dodajte kurkumu, cimet, kardamom, med i papar te miješajte kontinuirano oko tri minute dok se mlijeko ne zagrije, ali ne smije ključati.

3. Maknite mlijeko s vatre i izvadite štapić cimeta kojeg možete koristiti nekoliko puta.

4. Procijedite mlijeko.

5. Aparat za pravljenje pjene držite nekoliko sekundi na površini mlijeka kako bi se napravila pjena.

Savjet plus: Za još bogatiji okus dodajte još meda ili kokosovog sirupa.

Izvor: zadovoljna

Vaš komentar na članak: