05.07.2015 u 9:53 | Zdravlje | Komentari

Narodni lijek za MIOME i druge ženske muke…

Miom na materici danas ima svaka peta žena, kako nam to savremene statistike pokazuju.

miom

ŠTA JE MIOM NA MATERICI

U pitanju je dobroćudni tumor glatke muskulature materice, koji se razvija na unutrašnjem ili spoljasnjem zidu materice, ponekad i susjednim organima (jajnicima, jajovodima). Miom na materici se obično javlja u grupama, a veličina mu varira od zrna prosa do dimenzija srednje lubenice, i tada ispunjava veći dio trbušne šupljine. Uzrok nastanka ovog tumora do danas je ostao nepoznat, ali ono što se pouzdano zna jeste to da njegov rast stimuliše hormon estrogen. Tumori na materici se javljaju kod žena u reproduktivnom periodu, uvećava se za vrijeme trudnoće, a ima ih i kod žena koje uzimaju oralne kontraceptive. U postmenopauzi pokazuju tendenciju smanjenja. Svi miomi materice su u početku lokalizovani u zidu materice odnosno „intramuralno“, ali daljim rastom šire se prema materičnoj duplji (submukozni miomi) ili idu prema površini (subserozni miomi).

Po lokalizaciji miom na materici može biti:

cervikalni miom – lokalizovani u tkivu grlića materice
submukozni miom na materici – u 5% slučajeva, nalaze se neposredno ispod emdometrijuma -sluznice materične duplje. Ukoliko imaju i peteljku te se spuštaju kroz kanal grlića materice ka vagini, zovu se peteljkasti submukozni miomi ;
subserozni miom – lokalizovan ispod seroznog pokrivača materice ili peritoneuma – mijenjaju njen izgled unutar trbušnje duplje;
parazitarni miom na materici -nastaje od peteljkastih subseroznih mioma koji parazitiraju na krvnim sudovima trbušne maramice ili drugih organa,;
intraligamentarni miom na materici – nalazi se unutar prednjeg ili zadnjeg širokog ligamenta.

MIOM NA MATERICI SIMPTOMI

Većina mioma ne daje nikakve simptome već se otkriva slučajno, na rutinskom ginekološkom pregledu. Procenjuje se da samo jedna trećina mioma daje određene simptome, a uglavnom se radi o vaginalnom krvarenju koje je najčešći povod za odlazak ginekologu na pregled.

Loading...

Simptom mioma može da bude produženo i obilno menstrualno krvarenje, mada se nerijetko dešava da se javlja i između dvije menstruacije. Svojim rastom i pritiskom na okolne organe i nervne završetke u dnu male karike, miom na materici može da izazove neprijatne bolove, osećaj težine ili pritiska u donjem stomaku, prati ga otežano pražnjenje bešike i debelog crijeva ( česta je pojava zatvora ) ili učestalo mokrenje. Jedan od znakova koji ne biste smjeli zanemariti je i bol prilikom polnog odnosa,tada se obavezno javite ginekologu. Dosadašnje prakse su pokazale da se ovaj dobroćudni tumor puno češće javlja kod žena nakon navršene tridesetipete godine, rizična grupa su nerotkinje i nešto gojaznije osobe..

lek-za-miome-i-ostale-zenske-muke-bc6b6987af714ff9072e0f69da004d38_header

Sastojci

– 40 vrhova ruzmarina
– 1 l domaceg crnog vina

Priprema

Domace, bez konzervansa crno vino, sipajte u flasu sireg grlica i u to potopite 40 vrhova ruzmarina, oko 3-4 cm duzine, ostavite na tamnom da odstoji nekoliko dana, vrijeme nije precizno, i pocnite da pijete svakog jutra na prazan stomak po rakijsku casicu 0,3dl bez cijedjenja ruzmarina, taman mjesec dana.

Posluživanje

“Ja sam ga za to vrijeme dok se pije drzala u frizideru, bilo je ljeto, mada ne vidim sta bi se tu pokvarilo. Ja od tada nikad vise nisam dobila takve bolove, tek kasnije sam na ultrazvuku saznala da imam miome, pa bolove povezujem za tim a i cula sam da hoce da izazivaju bol koji se reflektuje po cijelom abdomenu” piše čitateljica portala coolinarka.com!

Izvor: coolinarika

Vaš komentar na članak: