26.10.2014 u 22:39 | Biljke, Zdravlje | Komentari

Zapanjujuće korisna i zdrava biljka koja zadovoljava potrebu za slatkim, a bez kalorija!

Zapanjujuće je koliko je stevija korisna za mršavljenje. Osim što se ova biljka ne razgrađuje i ne skladišti u organizmu kao pričuvni izvor energije, zadovoljava potrebu za slatkim. Ali, tu nije kraj – istraživanja pokazuju da slatki glikozidi utječu na osovinu hipotalamus – želudac, što blokira osjećaj gladi na samom početku, u središnjem živčanom sistemu.

Stevia

Taj se efekat postiže uzimanjem 15 kapi ekstrakta dvadeset minuta prije jela. Za razliku od saharoze, ekstrakt stevije ne samo da nije štetan za zdravlje, već je i ljekovit. Ta bi biljka mogla postati spasonosna za oboljele od dijabetesa tipa 2, jer se bez straha može upotrebljavati kao sladilo s obzirom na to da ne povisuje nivo šećera u krvi i potiče izlučivanje inzulina.

Osim toga, stevija djeluje protiv drugih čestih bolesti današnjice – povišenog krvnog pritiska, osteoporoze, pretilosti, infekcije gljivicom Candidom albicanis i povišenog nivoa holesterola u krvi. Stevija (lat. Stevia rebaudiana) je višegodišnja grmolika biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Može narasti do visine jednog metra, uspijeva čak i u siromašnom tlu i donosi bogat prinos nekoliko puta godišnje.

Uzgoj stevije jednostavan je i jeftini postupak. Stevija je grmolika biljka koja se sadi u proljeće, a u kasnu jesen, prije cvatnje, beru se listovi i suše na suncu nekoliko dana. Zbog svojih svojstava stevija je dobar izbor za dijabetičare, za ljude s povišenim tlakom ili prekomjernom težinom i za sve one koji izbjegavaju rafinirani šećer u prehrani.

Izvor: namirnice

Vaš komentar na članak: