31.08.2017 u 11:18 | Recepti, Zdravlje | Komentari

VJERUJETE DA SU CIJEĐENI SOKOVI ZDRAVI: Nutricionisti apeluju da prestanete da ih pijete iz OVOG RAZLOGA

Specijalisti za dijabetes upozoravaju da jedna pomorandža može da sadrži 45 kalorija, ali da čaša soka od narandže od dva decilitra, sadrži 110 kalorija, dok frape od kelja, banane i pomorandže imaju više od 600 kalorija.

cijedjena-naranca-pixabay

“Često srećemo pacijente koji vjeruju da su cjeđeni sokovi zdravi. Roditelji male djece vjeruju da su sokovi zdravi koliko i voće. Zapravo je sok za koji se tvrdi da je 100 posto od voća samo nešto malo bolje od zašećerene vode”, navode oni u svom tekstu za britanski časopis “Indipendent”.

“Ubjeđuju nas da su sokovi zdravi, oni su u teretanama, spa centrima, prodavnicama zdrave hrane. Preporučuju se djeci i trudnicama. Industrija sokova je presretna zbog toga. Istina je zapravo sasvim drugačija: Uzimamo zdrave proizvode – voće i od njih pravimo nešto nezdravo!”, upozoravaju ovi stručnjaci za dijabetes.

Cjeđenjem voća najzdravije sastojke bacate

Prva zamka je da, ako je voće zdravo, da je zdrav i sok od voća, ali zapravo mi neke najzdravije sastojke voća ostavljamo, kao što je kora jabuke, sjeme maline, membrana koja drži dijelove pomorandže, sve je to zdravo.

U njima su vlakna, antioksidanti, fitonutrienti, vitamini i minerali, a sve to je dobro za nas. Vlakna usporavaju apsorpciju šećera, a čim se poremeti regulacija insulina u krvi, dolazi do dijabetesa, navodi se u tekstu.

S druge strane, na ovaj način unosimo mnogo više kalorija, jer dok jedna voćka, na primjer pomorandža ima 45 kalorija, dotle čaša soka ima 110. S druge strane, unijeli ste te kalorije, a niste se zasitili i vrlo brzo ćete posegnuti za novom hranom i novim kalorijama, a kada pojedete voćku nije taj slučaj, ona vas zasiti.

Da bismo promijenili ovu lošu naviku, treba početi od djece. Jer djeca koja piju sokove su niža i deblja od djece koja ih ne piju. Pretpostavlja se da je to zato što kada piju sok konzumiraju manje mlijeka i drugih korisnih namirnica koje su im potrebne za rast. A sok im uopšte nije potreban!

Zato, sokove zamijenite voćem i svježim povrćem, jer sokovi nisu zdravija opcija.

Izvor: kurir

Vaš komentar na članak: