17.07.2016 u 17:53 | Zdravlje | Komentari

UPOZORENJE: Ne podgrijavajte ovih 7 vrsta hrane, mogu vas otrovati

Kada nam preostane hrane, naročito ako nam je omiljena, volimo je čak i više puta podgrijati. Međutim, neke vrste hrane su sigurne za jelo nakon podgrijavanja dok su druge vrste opasne i mogu napravit problem u organizmu.

hrana

Teško je povjerovati ali čak i neke inače zdrave vrste hrane, kada se podgriju, predstavljaju opasnost po naš organizam. Ovo je lista 7 namirnica koje nikako ne smiju da se podgrijavaju:

Špinat

Podgrijani špinat nikad ne treba jesti. Jede se isključivo nakon spremanja. Razlog za to su nitrati koji se nalaze u špinat. Kada se podgrije, nitrati u špinatu se pretvore u nitrite što ga čini kancerogenim.

Loading...

Celer

Celer se uglavnom koristi u supama. Kao i kod špinata, u celeru se takođe nalaze nitrati koji se nakon podgrijavanja pretvaraju u nitrite. Trebalo bi da pojedete svu supu ili da izvadite celer prije podgrijavanja. Isto pravilo važi i za šargarepu.

Cvekla

Takođe sadrži nitrate i ako se ponovo podgrijeje može biti opasna po zdravlje organizma.

Krompir

Krompir je veoma koristan jer sadrži mnoge sastojke koji su zdravi. Međutim, svi zdravi sastojci se izgube ako se ova namirnica ne pojede onda kada je pripremljena. Ako ga jedemo drugi dan ili ga podgrijemo, krompir postaje opasan po zdravlje.

Jaja

Podgrijana kuhana i pečena jaja mogu biti smrtonosna za vaš organizam i zato ih nikad ne podgrijavajte.

Piletina

Piletina je izuzetno opasna ako se jede dan nakon pripreme. Može dovesti do problema u digestivnom traktu zato što se strukura proteina u jelu mijenja dan nakon spremanja jela. To je zabrinjavajuće jer u piletini ima mnogo više proteina nego u crvenom mesu. Piletina bi trebalo da se konzumira hladna. Ako baš morate da podgrijete piletinu, uradite to na niskoj temperaturi u dužem vremenskom periodu.

Pečurke

Podgrejane pečurke predstavljaju najveći rizik po zdravlje. Treba ih pojesti onda kada su spremljene ili ih pojesti hladne slijedećeg dana. Ako jedete podgrijane pečurke dovodite sebe u opasnost od digestivnih i srčanih problema.

Morate biti pažljivi sa ostacima hrane koje stavljate u rernu ili mikrotalasnu pećnicu. Kako bi izbjegli potencijalne zdravstvene probleme, izbjegavajte podgrijavanje namirnica sa ove liste.

Izvor: webtribune

Vaš komentar na članak: