20.02.2021 u 16:27 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

UPOZORENJE: Branimir Dr Nestorović-Simptomi koji ukazuju da je upala pluća izazvana koronom

Da li je moguće imati asimptomatsku upalu pluća? Pulmolog dr Branimir Nestorović otkriva na koje simptome treba paziti.

dr nestorovic

U razgovoru za “Telegraf” dr Branimir Nestorović tvrdi da u slučaju kovida nema zapaljenja pluća bez ijednog simptoma. Iako je moguće, kaže, imati asimptomatsku upalu pluća, što se i inače dešava retko, u slučaju kovida to nije moguće.

– Definicija kovid-19 pneumonije prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji je temperatura preko 38 stepeni, otežano disanje i zasenčenje tipa mlečnog stakla na snimku pluća. Dakle, nema zapaljenja pluća bez ovih simptoma – kaže on u izjavi za “Telegraf“.

Otežano disanje, mlečno staklo i temperatura su upravo i znakovi da je SARS-CoV-2 prešao na pluća, da inficirane ćelije umiru, zbog čega organizam ne može da održi pluća čistim. Zapaljenjem može da se objasni zašto je suvi kašalj jedan od prvih simptoma, a isto vazi i za otežano disanje i stvaranje šlajma.

Loading...

OBRATITE PAŽNJU NA OVE SIMPTOME:

Ostali simptomi koji mogu da se jave u ovoj fazi su zamor, upala grla, glavobolja, bol u zglobovima ili mišićima, jeza i kijavica. Nakon pet dana hronični bolesnici bi mogli da imaju otežano disanje, a sedam dana je potrebno pre nego što završe u bolnici. Lakši slučajevi obično prođu za ovo vreme.

Srednje teški i teški bolesnici će dobiti upalu pluća koja može da varira od oblika koji nije životno ugrožavajuć do ugrožavajućeg.

Ovi bolesnici mogu da se oporave u roku od nekoliko dana, ali nekima je potrebno i nekoliko nedelja.

Međutim, kod nekih bolesnika sa teškim oblikom infekcije i kod onih koji su kritični simptomi mogu naglo da se pogoršaju, tako da pređu u sindrom akutnog edema pluća.

Izvor: telegraf

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: