20.03.2018 u 14:27 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Ukoliko patite od hroničnih bolova u leđima, dodirnite OVE tačke na svojim stopalima i posmatrajte šta će se zatim desiti.

Ako ste mislili da su stopala manje bitan dio tijela, onda se varate. Noge su najvrijednije i pretrpe mnoge fizičke aktivnosti. Ako se pravilno zbrinu, mogu da vam pomognu da spriječite bol u leđima, kukovima i koljenima.

sjedenje-utiče-na-kičmu
Hodanje na prstima

Svako može da uradi ovu vežbu i ona vam može pomoći da ojačate mišiće na prstima, ligamente i mišiće oko lopatice. Hodajte na prstima 20 sekundi, odmorite se 10-15 sekundi i sve ponovite 5 puta. Radite ovo dva puta dnevno.

Okretanje zglobova

Zglobovi su veoma važni jer mogu da izazovu bol u mišićima, kukovima, leđima i kolenima. Zato je bitno da vaši zglobovi budu fleksibilni. Lezite na leđa i pomerite nogu ka glavi. Zatim okrećite zglob u smeru kazaljke na satu 10 sekundi. Uradite isto i sa drugom nogom.

Loading...

Hvatanje olovke prstima

Ovo je vrlo laka i jednostavna vežba koja može da se radi svuda. Samo postavite olovku na pod i pokušajte nogama da je pokupite. Ostanite u tom položaju 10 sekundi, a zatim je pustite.

Masaža tabana

Postavite tenisku lopticu tačno ispod drugog prsta desne noge. Polako pomerajte lopticu oko tabana 1-3 minuta, zatim ponovite sa levim stopalom.

Istezanje petne žile uz pomoć kolena

Stanite licem okrenuti ka zidu sa jedno nogom napred, malo savijenom u kolenima. Držite obe pete ravno na podu i pomerajte kukove ka napred prema zidu. Držite položaj istezanja 30 sekundi i zatim opustite 30 sekundi. Ponovite 2 puta po 10.

Istezanje prstiju

Sedite na stolicu i desnu nogu stavite na levu butinu. Rukama obuhvatite nožne prste kao da se rukujete i istežite ih u stranu 10 sekundi. Ponovite 3 puta na obe noge.

Otporno savijanje

Ova vežba je odlična za manje mišiće nogu koji su od vitalnog značaja za održvanje ravnoteže. Ova vežba pomaže da zategnuti mišići ne dožive povrede. Sedite i ispružite noge ispred sebe. Zatim uzmite gumu za istezanje i vucite je unazad dok se savijate. Savijte i nogu unazad i držite tu poziciju 5 sekundi i ponovite 10 puta.

Pete

Sedite sa desnom nogom ispruženom, a levom ispod butina. Savijte se ka napred, stavite prste kao na slici i laganim pokretima pritiskajte palčeve dalje jedan od drugog. Držite ovako 30 sekundi i ponovite 2 puta na obe noge.

Pritisak nožnog prsta

Pre nego što počnete bilo kakvu vežbu, potrebno je da zagrejete mišiće. Prsti na nogama su odličan primer. Ustanite, bago savijte kolena i pokušajte da uhvatite neki predmet prstima. Ostanite u tom položaju dok izbrojite do 3 i ponovite 10 puta.

Istezanje nogu i prstiju na gore

Kada vas bole leđa, uobičajno je da su tetive tesno povezane sa tim problemom. Iz tog razloga se preporučuje istezanje. Lezite na leđa sa obe noge ispružene. Ispravite koleno i zatim polako vucite peškir. Nemojte da preterate. Držite 20-30 sekundi i ponovite 2 puta na obe noge

Pogledajte u videu kako nam stopala mogu pomoći:

Izvor: fokuzz

Vaš komentar na članak: