19.07.2016 u 5:51 | Zdravlje | Komentari

Tuširao se 30 dana ledenom vodom, a kada vidite rezultate – i vi ćete!

Da li vam je poznat onaj osjećaj kada ste baš završili s napornim treningom? Kada vam krv juri kroz tijelo, koža se sjaji i osjećate se kao da možete da osvojite čitav svijet? A sada zamislite da se tako osjećate svako jutro, i to bez vježbanja. Novinar sajta Business Insider odlučio je da vidi da li je ovo uopšte moguće. Njegov zadatak bio je da se 30 dana svakog jutra tušira hladnom vodom.

tusiranje

Ako mislite da je to predobro da bi bilo istina, djelimično ste i u pravu. Jer da bi iskusili tu endorfinsku euforiju bez vježbanja, moraćete da se bacite pod ledeno hladan tuš ili kupku na par minuta svakoga dana. Zagovornici “hladne terapije” tvrde kako su hladni tuševi besplatan način da ojačate svoj imuni sistem, energiju i produktivnost. A poboljšanje i jedne od ovih stvari, a kamoli sve tri odjednom, definitivno bi poboljšalo sveukupno zadovoljstvo životom. Čini se da je moguće, a jedna djevojka je čak odlučila da prestane da se tušira, i bila oduševljena rezultatima. Međutim, da li se stvarno isplati zamijeniti ugodno tuširanje toplom ili mlakom vodom sa dva minuta ledenog mučenja? Novinar Business Insidera odlučio je da sam isproba tako da će se tuširati ledeno hladnom vodom svaki dan punih 30 dana. Evo kako je to prošlo:

Dani 1. do 10. – Definitivno najgori

Da nastavimo analogiju sa vježbanjem, početak ove rutine najteži je dio. Osim što je ovo gore od vježbanja, jer tamo barem većina vježbi nije odmah prvog trena zastrašujuća. Kod vježbanja barem prvo počnete s nečim laganijim, dok je jedini način da lagano započnete s ledenim tuširanjem taj da odbrojite od pet do jedan, zažmurite, i hrabro zakoračite naprijed.

Loading...

“Teško je opisati iskustvo početnih 10 sekundi prvog ledenog tuširanja, jer su mi sva čula bila preopterećena. U mozgu je prestala sva aktivnost i u glavi mi je bila samo jedna misao: “TAKO HLADNO. TAKO, TAKO HLADNO”, napisao je Dru Hausmen, čovjek koji se odlučio na 30-dnevni izazov i dodao – “sljedećih 20 sekundi bilo je još gore, jer sam postao svjestan toga šta se u stvari događa, Sam sam to sebi učinio. Ja sam lud. Šta to radim”? Ali nakon 30 sekundi tijelo je počelo da se postepeno smiruje. Ponovo je mogao da razmišlja poput racionalne osobe, i nije više želio da po svaku cijenu iskoči iz tuša. Ali i dalje se osjećao jadno i tresao se od hladnoće. Izlaganje hladnoći može vam potencijalno pomoći u podizanju nivoa endorfina, izgradnji prave vrste masti, gubitku težine, borbi s depresijom, pa čak i smanjiti veličinu tumora.

Dani 11. do 20. – Situacija se polako poboljšava

Baš negdje nakon dvije nedjelje buđenja i smrzavanja u ledenoj vodi, nešta se čudno dogodilo. Čovjek je čak počeo da uživa u njoj. A počeo je i da primjećuje neke fiziološke koristi. Bio je spremniji da se suoči s dnevnim izazovima.

“Napokon, šta bi uopšte moglo da me oneraspoloži sada kada sam već prošao kroz nešta toliko strašno tako rano u jutro”?

Dani 21. do 30. – Kada apsurdno postane rutina

“U posljednjoj fazi svog 30-dnevnog izazova, više nisam morao da se motivišem muzikom ili psihološkim trikovima da svakog jutra odem pod hladan tuš. Jednostavno bih to učinio, svjestan da su koristi vijeće od početne nelagode”. Tada je uočio paralele između onoga što je radio pod tušem i štednje novca.

“Jednom kada vam štednja postana navika, onda stvaranje kućnog proračuna i prekid s bespotrebnim trošenjem, ti u početku bolni koraci, odjednom postanu lakši. Umjesto napornih i bolnih zadataka postanu obična rutina”. Onda je počeo da eksperimentiše s tuširanjem u različita doba dana. Otkrio je da su popodnevna korisna poput jutarnjih. Ledeno hladan tuš u 2 popodne je poput šoljice kafe bez poremećaja sna i dodatnih troškova. Osjećate se pospano nakon ručka? Umjesto da odete po još jednu kafu, probajte da uskočite pod hladan tuš na koji minut. Imate obaveze kasno uveče, ali ste umorni nakon dugog i teškog dana? Probajte da se uronite u ledenu vodu, i vidjećete koliko će vam pažnja i koncentracija biti bolji. Zaključak Izgleda da se 30-dnevni izazov hladnim tušem isplati za svakoga ko se malo vuče ujutro. Možda ćete čak uštedjeti nešta novca koji inače potrošite na kafu, jer će vam trebati manje kofeina jednom kada budete započinjali jutro navalom endorfina.

Izvor: 24sata.rs

Vaš komentar na članak: