21.03.2015 u 10:39 | Zdravlje | Komentari

Tri najjača čuvara vaših kostiju

Brokoli, susam i banana su prirodno oružje u borbi protiv gubitka koštane mase…

osteoporoza3

Da bi se osteoporoza preduprijedila i izbjegla, važno je od malena voditi računa o načinu ishrane.

U adolescentnom dobu je od izuzetnog značaja i da mlada osoba bude fizički aktivna, jer tako podstiče rast i razvoj kostiju. Predstavljamo vam i tri namirnice koje posjeduju najviše neophodnih sastojaka za zdrave i čvrste kosti.

Brokoli je najbolji sirov

Brokoli (Brassica oleracea) pripada porodici zelenog povrća, koje osigurava dovoljno minerala i proteina, a naročito kalcija. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju kao salatu, pa tek onda pržen na malo ulja ili obaren na pari, s obzirom na to da termičkom obradom gubi važne sastojke.

Obilje minerala, kalcija, magnezija, kalija i željeza, svrstava ga na vrh top-liste namirnica za očuvanje zdravlja kostiju, ali i zdravlja generalno. Prilikom pripreme, brokoli treba kuhati u ključaloj posoljenoj vodi, najduže pet do šest minuta. Na taj način očuvat će se većina korisnih sastojaka, kao i hrskav i lijep ukus.

Loading...

Ovako skuhan može se servirati na nekoliko načina:
• Začinjen susamom i limunovim sokom.
• Kao jednostavna ukusna čorba sa skuhanim karfiolom, u koju su dodati začini po želji.
• U vidu omleta sa cvjetovima i isjeckanim stabljikama.
• Sa skuhanim tjesteninama uz dodatak sjeckanog kikirikija i maslinovog ulja.

Susam s jogurtom

Susam (Sesamum indicum) predstavlja jedan od najkorisnijih dodataka u ishrani protiv osteoporoze, dok se susamovo ulje smatra izuzetno kvalitetnim, pa se često koristi kao zamjena za maslinovo.

U velikim količinama prisutan je i izuzetno važan kalcij, mangan, bakar, magnezij i selen. Za osobe koje nemaju u organizmu dovoljno kalcija, susam je pravi izbor. Dovoljno je jednu supenu kašiku ovog sjemena potopiti u 0,5 decilitra jogurta i ostaviti da prenoći. Ujutru sve treba pojesti na prazan stomak, a postupak ponavljati u kontinuitetu.

Jedite ’pjegave’ banane

Banana nije samo plod zadovoljstva, već i djelotvorno voće koje može zamijeniti kompletan obrok ili dopuniti ishranu. Djelotvorna je i protiv osteoporoze jer obiluje mineralima kalijem, manganom, magnezijem, fosforom, kao i folnom kiselinom.

U banani se nalaze i vitamini odgovorni za očuvanje gustine kostiju. Zanimljivo je da naučnici insistiraju na konzumiranju zrelih, „pjegavih“ banana, jer nedovoljno zrele u svom razvojnom stadiju sadrže bjelančevinu, koja prema istraživanjima, suzbija djelovanje određenih enzima važnih za metaboličke procese u organizmu, pa shodno tome i za procese koji obezbjeđuju zdravlje i kvalitet kostiju.

Velika prednost daje se sušenim bananama koje rad metabolizma poboljšavaju, a sve korisne sastojke sadrže u koncentriranijem obliku, zbog čega su još djelotvornije.

LIJEK STARIH GRKA

Za lijek protiv osteoporoze, koji su spravljali još stari Grci, treba pripremiti 10 kašika mljevenih sjemenki lana, po pet kašika mljevenog susama, sjemenki bundeve, zrna pšenice, sjemena suncokreta, tri kašike suhog grožđa i kilogram livadskog meda.

Sve navedene sastojke dobro pomiješati drvenom kašikom ili varjačom, a zatim smjesu sipati u staklenu teglu. Uzimati po jednu kašiku prije doručka i ručka.

Izvor: narodnilijek

Vaš komentar na članak: