03.12.2020 u 15:45 | Biljke, Zdravlje | Komentari

TOLIKO ZDRAVOG U JEDNOJ NAMIRNICI: Povećava imunitet, čuva vid, sprečava rak, čisti krv, ublaža grčeve i migrene, jača kosti

Jedna je od najzdravijih vrsta lisnatog povrća, nema veliku energetsku vrednost ali ima odličnu kombinaciju tradicionalnih vitamina i minerala, fitonutrijenata i dijetalnih vlakana.

chard-3411895_1280

Veoma je korisna za povećanje imuniteta, a i dobar je diuretik. Karakteristični sastojci blitve su i lutein i zeaksantin, koje često nazivaju i “vitaminima za oči”.

Osim što čuva vid, lutein koži pruža zaštitu od UV zraka. Analize su pokazale da lice sadrži najveće koncentracije luteina u odnosu na celo telo, jer je najviše i izloženo suncu.

Štiti od kancerogenih materija iz cigareta

Loading...

Ako ste nepušač, a u kući ili u neposrednoj blizini imate jednog ili više pušača i ne možete ih izbeći nego udišete deo njihovog dima iz cigareta, možete se zaštititi konzumiranjem hrane koja sadrži povećane količine beta-karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Jedna od namirnica koja vam u tom slučaju može pomoći je blitva.

Blitva obezbeđuje nutrijente koji mogu povoljno regulisati visoki krvni pritisak i povoljno utiču na kardiovaskularni sistem, redukuju štetno delovanje slobodnih radikala na mnoge organe u organizmu te imaju protivupalno delovanje, ublažavaju grčeve u mišićima i migrene.

Blitva ima visok sadržaj vitamina C i beta-karotina i obilje mineralnih soli. Blitva sadrži i velike količine vitamina B1, B2, te kalijum, magnezijum, mangan, gvožđe, kalcijum i druge važne sastojke.

Ima i zavidnu količinu ugljenihidrata, proteina, celuloze i biljnih ulja. Celulozna vlakna su važna jer za sebe vežu višak vode i otrovne sastojke. Ugljenihidrati su važni za mozak i nervni sistem.

Osim toga, poboljšava i krv, jača kosti i štiti kompletnu sluzokožu tela. Konzumiranjem blitve u organizam se unose značajne količine vitamina K, koji sprečava delovanje ćelija koje razaraju kosti. Vitamin K se u probavi pretvara u oblik vitamina koji aktivira glavni protein u kostima.

U narodnoj medicini listovi blitve koriste se za oblaganje rana i čireva, a čorbice pomažu kod upale bešike i bubrega. Obarena blitva s naseckanim belim lukom koristi se kao antibiotik, a ako se doda i peršun, pospešuje izlučivanje mokraće i čisti krv.

Izvor: kucnilekar.com

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: