11.03.2018 u 20:43 | Zdravlje | Komentari

TIHA BOLEST KOJA UZIMA ŽIVOTE: 10 simptoma raka gušterače koje morate provjeriti NA VRIJEME!

Rak gušterače pripada među rjeđe oblike raka probavnog sistema, ali veliki je problem u tome što je najčešće već uznapredovao kada se otkrije. Naime, simptomi se vrlo rijetko pojavljuju u ranoj fazi bolesti pa ga je teško otkriti kada ga se još može liječiti.

bol-stomak-zeludac

Zbog svega toga iznimno je važno dobro poznavati simptome ove vrste raka kako bi ga se što prije moglo dijagnosticirati.

“Ako imate bilo koji od ovih simptoma, nazovite svog doktora”
, kaže za “Women’s Health” američki profesor hirurgije dr. Anton Bilchik. Ovo su najčešći simptomi raka gušterače koje morate znati. Neki od njih nisu povezani samo s ovim rakom, ali također mogu upućivati na ozbiljne zdravstvene probleme:

1. Oči i koža su vam žuti

Žute oči i koža mogu ukazivati na niz zdravstvenih problema, od kojih je jedan upravo rak gušterače. Bez obzira na uzrok, ovaj simptom nikad ne biste smjeli ignorirati.

Loading...

2. Izgledate kao da ste trudni nekoliko mjeseci

Nadutost nakon velikog obroka je normalna, ali ne bi trebala trajati danima. Naime, rast tumora na gušterači prouzročuje rastezanje trbuha. Ovo je jedan od prvih simptoma koji žene primjećuju, ali često se ne obraćaju doktoru jer im se nadutost ne čini kao veliki problem.

3. Gubitak apetita

Tumor u abdomenu može pritisnuti obližnje organe, uključujući i želudac. Zbog toga se možete osjećati sitima iako satima niste jeli, a konzumacija hrane može biti čak i bolna.

4. Nehotice gubite kilograme

Prethodni simptom može dovesti i do brzog gubitka mase. U slučaju takvog neobjašnjivog mršavljenja, javite se doktoru.

5. Križobolja

I ovaj problem izazvan je rastom tumora koji vrši pritisak i na križa i leđne mišiće. Ako je bol konstantna (a ne nestaje nakon mjesečnice kao kod PMS-a), može biti znak raka.

6. Mokraća izgleda kao čaj

Tamna boja urina znak je dehidracije, ali može sugerirati i na rak gušterače. Naime, tumor prouzročuje manje lučenje žuči, što djeluje na povišeni bilirubin u krvi i zatim na smeđu boju mokraće. Ako ni nakon većeg unosa vode mokraća nije svjetlija, vrijeme je za pregled.

7. Svrab

Porast bilirubina u koži može povećati i osjećaj svraba čak i prije nego što koža požuti.

8. Neobična stolica

Ako je vaš izmet svijetao, sivkast ili mastan, uzrok opet može rak gušterače. Ako nema dovoljno žuči jer je tumor blokira, bilirubin, koji izmetu daje karakterističnu smeđu boju, ostaje u vašem sistemu umjesto da izlazi kroz izmet.

9. Bol u želucu

Bol u želucu možda djeluje bezazleno i nešto zbog čega ne želite ići doktoru, ali također može biti simptom raka gušterače. Gušterača je smještena iza želuca pa ga tumori mogu pritiskati i prouzrokovati bol.

10. Loše vam je

Zastrašujuća stvar kod raka gušterače jest u tome što se kasno otkriva. Jednom kad su simptomi očiti, rak je najvjerovatnije već u kasnom stadiju i prognoza nije dobra. Upravo zato trebate obraćati pažnju na neodređenije simptome, kao što su generalni osjećaj oboljenja koji traje više od sedmicu-dvije. Zapamtite – uvijek je bolje biti siguran i otići doktoru, pa neka se ispostavi da vam nije ništa.

Izvor: vecernji

Vaš komentar na članak: