27.10.2020 u 10:03 | Zdravlje | Komentari

SUMNJATE DA IMATE KORONU, A NEMATE SIMPTOME? Doktorka objašnjava kako da budete sigurni

Postoji nekoliko načina da utvrdite da li ste “tihi” prenosilac korone.

mask-4787018_1280

“Imamo sve kompleksniju situaciju, nastavljamo da testiramo mnogo, vremena pred nama su izazovna i to govori o tome koliko je važno da svi, grđani i mi kao vlada, ozbiljno shvatimo ovu situaciju”, rekla doktorka

Krizni štab ističe da je jedini način da usporimo virus disciplinovano pridržavanje epidemioloških mera, jer postoji veliki broj zaraženih koji nisu svesni da nose virus.

O ovome je govorila i ruska biofizičarka Neli Sosedova, koja je otkrila da se znaci kovida-19 mogu naći i kod asimptomatskih pacijenata, i objasnila šta treba da uradite ako sumnjate da imate koronu.

Loading...

Jedno od najpodmuklijih svojstava novog virusa jeste da se bolest kod većine ljudi razvija bez poznatih simptoma – kašlja, temperature, dijareje, umora…

Bez obzira na to što se kod nekog ne postoje vidljivi simptomi, to ne znači da se u jednom trenutku kod njih neće javiti teža klinička slika.

Pride, “tihi” prenosioci su još opasniji po okolinu jer nisu svesni da nose i šire virus.

Neli Sosedova je rekla da se kod nekih asimptomatskih pacijenata “na kratko vreme gubi ili ‘menja’ čulo mirisa i ukusa, ali nema drugih simptoma”.

“Ako ste bili u blizini nekoga za koga se zna da je zaražen, povećava se verovatnoća da set i vi inficirani. To je kritererujum za testiranje. Drugo, možete da uradite brzi test na antitela – imunohromatografski. Ako, u odsustvu kliničke slike, imate antitela, to znači da ste bili ili još uvek jeste asimptomatski pacijent i izgradili ste imunitet na korona virus “, kaže Sosedova.

Takođe, jedan od načina da proverite jeste i da uradite skener (CT). Ovom dijagnostikom se otkrivaju promene u plućima.

“Uvek možete da uradite CT sken. Ako snimak pokazuju ‘staklasto’ tkivo na plućima, velika je verovatnoća da imate bolest koja se ne ispoljava vidljivo. Upala pluća se ne manifestuje uvek kroz kašalj, curenje iz nosa… Može se javiti temperatura, koja može nakratko rapidno da poraste“, zaključila je doktorka.

Pozivamo vas da poštujete preporučene mjere – držite distancu, nosite masku i izbjegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Izvor: mondo

Vaš komentar na članak: