18.06.2017 u 8:41 | Zdravlje | Komentari

Suha koža: 3 ozbiljna problema na koje može upozoravati “bezopasna” pojava

Suha koža obično je bezopasna i lako se tretira kada počnete redovito nanositi hidratizirajuća sredstva. No što ako koža i dalje ostaje suha, a uz to i svrbi bez obzira na to koliko je hidratizirate? Ako se nikako ne možete riješiti suhe kože, a probleme s kožom prate drugi neobični simptomi čiji vam uzrok nije jasan, posjetite liječnika jer u tom slučaju suha koža može biti simptom ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

suha-ruka-f

1.Dijabetes
Nije neobično da se dijabetes manifestira i na koži. Kada je razina šećera u krvi kronično visoka, tijelo puno brže gubi tekućinu zbog čega koža postaje dehidrirana. Dijabetes također može poremetiti sposobnost normalnog znojenja, čime se isto smanjuje vlažnost kože. U slučajevima kada je koža izrazito suha, pukotine na koži mogu postati podložne bakteriji koja se hrani glukozom te tako i potencijalno opasnim infekcijama.

“Ako se nikako ne možete riješiti suhe kože, a probleme s kožom prate drugi neobični simptomi čiji vam uzrok nije jasan, posjetite liječnika jer u tom slučaju suha koža može biti simptom ozbiljnijeg zdravstvenog problema”

Naravno, suha koža sama po sebi rijetko je znak dijabetesa. Simptomi su i povećana žeđ, učestalo mokrenje, povećani osjećaj gladi, stalni umor i zamućeni vid. Dijabetes se obično dijagnosticira jednostavnim krvnim pretragama.

Loading...

2.Usporeni rad štitnjače (hipotireoza)
Štitna žlijezda proizvodi hormone koje omogućavaju tjelesnim stanicama da rade ujednačenim ritmom. Kada razina hormona postane preniska (hipotoreoza), i sve ostale počne se usporavati što može biti praćeno konstantnim osjećajem hladnoće, bržim umaranjem, lakšim zaboravljanjem, osjećajem depresije i zatvorom. S obzirom na to da hormoni štitnjače imaju receptore u koži te omogućavaju da nove stanice konstantno zamjenjuju one odumrle, koža može postati suha, hrapava i ljuštiti se.

Je li riječ o hipotireozi ustanovit će se krvnim testovima, a ukoliko se ona dijagnosticira vjerojatno će biti potrebni lijekovi kako bi hormoni opet došli u ravnotežu. U liječenju hipotireoze pomoći će i povećani unos hrane koja sadrži veće količine joda, selena i cinka. Pročitajte i koju hranu trebate izbjegavati ako imate problema sa štitnjačom.

3.Bolest bubrega
Veliki je broj ljudi koji imaju probleme s bubrezima, a da to ni ne znaju zato jer simptome poput konstantnog umora, otežane koncentracije, problema sa spavanjem, učestalog mokrenja i podbuhlosti povezuju s drugim stanjima.

Suha koža koja svrbi – što se događa kada bubrezi više ne mogu održavati pravilnu ravnotežu minerala i hranjivih tvari u krvi – još je jedan znak kojeg je lako previdjeti.

Bolesti bubrega dijagnosticiraju se testom mokraće i krvi. Naročito je važno raditi godišnje pretrage ako je osoba pod povećanim rizikom od bolesti bubrega, odnosno ako ima visoki krvni tlak, dijabetes, obiteljsku anamnezu bolesti bubrega te više od 60 godina.

Izvor: zadovoljna

Vaš komentar na članak: