13.11.2015 u 9:06 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Spasonosni cvijet: Neven liječi psorijazu i probleme s kožom

Ljuskavu kožu zahvaćenu psorijazom macerat od nevena ili nevenova mast omekšat će, nahraniti te potaknuti regeneraciju, a možete je izraditi i sami

neven-pixabay

Crvena, pomalo zadebljana koža pokrivena ljuskicama, na laktovima, trupu ili vlasištu upućuje na pojavu psorijaze, doživotne bolesti koja se može pojaviti u bilo kojem razdoblju života i najčešće je (do 70 posto) nasljedna.

Bolest nije zarazna. Od nje pati oko 1-2 posto ljudi, a najčešće zahvaća ljude svjetlije puti. Često zna buknuti pa se ubrzo smiriti, pa sve ponovno. Psorijazu mogu pogoršati posjekotine, opekotine, osip ili ugrizi insekata te može postati ozbiljan problem kod ljudi sa smanjenim imunitetom. Vanjski faktori koji je pogoršavaju su virusne ili bakterijske infekcije, pretjerana konzumacija alkohola, pretilost te nedostatak vitamina i stres.

Liječi se ambulantno, jedino je za teže oblike povremeno potrebno bolničko liječenje. Prije primjene lokalne terapije potrebno je s psorijatičkih žarišta ukloniti ljuske (3-5 posto salicilne kiseline u bijelom vazelinu za trup ili maslinovo ulje za vlasište).

Loading...

- Simptomi psorijaze na trupu i dlanovima dobro se povlače nakon fototerapije, odnosno kontroliranog izlaganja UVB i UVA zrakama, a rezultat je smirivanje i povlačenje simptoma psorijaze na dulje vrijeme – kaže dermatologinja Ivana Nola iz poliklinike Nola.

Ipak, umnogome mogu pomoći i prirodni pripravci, u prvom redu biljka neven, koju se zbog blagotovornog djelovanja još naziva i “biljka kože” – u obliku macerata odnosno ulja ili masti. Gotovo da i nema kožne bolesti protiv koje neven ne pokazuje svoju djelotvornost. Ima izrazito protuupalno djelovanje, dezinficira, hrani kožu i omekšava ju te zacjeljuje rane na koži jer snažno potiče regeneraciju stanica.

Zato se koristi kod raznih upalnih bolesti kože od upala, ljuštenja, masne kože do psorijaze, atopijskog dermatitisa te kod uboda insekata ili opekotina od meduza. Koristan je kod popucalih kapilara, upaljenih vena i hemoroida. Koristi se kod opekotina, nakon sunčanja, te u dječjoj kozmetici.

- Macerat nevena, dobiven maceriranjem u biljnom, hladno prešanom i nerafiniranom ulju, poput sezamova, bademova, maslinova ili makadamijina ulja je apsolutno prirodan kozmetik koji štiti i njeguje, kako mladu tako i zrelu kožu. Kožu omekšava, tonizira i vlaži, dakle pomaže kod svih bolesti, nečistoća, rana i nezdravih stanja kože - kaže aromaterapeut Radulović i dodaje da se u slučaju psorijaze uljni macerat nanosi na kožu lokalno, najmanje dva puta na dan.

- Znanstveno je dokazano da terpenski alkoholi i flavonoidi sadržani u nevenu uništavaju različite bakterije, viruse i gljivice, a najvažnije kod psorijaze je što sprečavaju upale. Neven se dobro miješa i s ljekovitim biljem poput maslačka, gospine trave, gaveza, stolisnika. U terapijskim se mješavinama macerat nevena često miješa s maceratom gospine trave (kantariona) s kojim tvori mješavinu terapijskih svojstava za kožu. U mješavini biljnih ulja macerat nevena dodaje se u količini do 25 posto – naglašava Radulović.

Mast od nevena također može zamijeniti macerat, a nevenov čaj pomaže u ispiranju rana jer brže zarastaju te smiruje upale i infekcije.

Svježi cvjetovi osebujna mirisa stavljaju se u tinkturu ili mast

Cvijet nevena (Calendula officinalis iz porodice Asteraceae) je tamnožute do narančaste boje, a beru se tijekom lipnja, srpnja i kolovoza. Mirišu osebujno, okus im je gorak, a listovi su slatkasto-gorki. Cvjetovi se beru za sunčana vremena. Od svježih cvjetova prave se tinkture i masti ili ih se suši. Koriste se i kao prirodna boja u prehrambenoj industriji.

Jaki macerat nevena CO2 se treba razrijediti

Na tržištu se može naći neven CO2 (macerat) koji se dobiva tekućim ugljičnim dioksidom, pod tlakom i temperaturom, pri čemu se ekstrahiraju ljekovite komponente. Koncentriran je pa se mora razrijediti: 10 ml nevena CO2 se ugrije u vodenoj kupelji (na 60°C) te doda u 90 ml ulja jojobe ili makadamije.

Čarobna biljka osim što liječi, prognozira kišu

Terapijska primjena nevena potječe iz starog Egipta, odakle se proširila u Europu. Neven je bio poznat u svim antičkim kulturama kao vrlo ljekovita biljka zaliječenje bolesti kože, probavnih organa, upalnih i infektivnih bolesti, kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, ali i kao začin i čarobna biljka.
Ime calendula dobiva od latinske imenice “calendae” (prvi dan u mjesecu), a povezuje se s tim što se cvjetovi otvaraju s izlaskom sunca, a zatvaraju sa zalaskom. Ako se ne otvore taj dan, padat će kiša.

Napravite sami nevenov macerat

Uklonite dio vlage: Iako je najbolje uzeti svježi cvijet zbog stabilnosti macerata, prosušite ga jedan dan.
Priprema: 50 g osušenih cvijetnih glavica ili latica istrljajte u mužaru. Stavite u staklenu posudu i zatvorite.
Prelijevanje: Prelijte ih sa 500 ml hladno prešanog i nerafiniranog ulja (suncokretovo, sezamovo ili bademovo).
Potrošite za 6 mjeseci: Protresite nekoliko puta dnevno. Nakon 3 tjedna kroz gazu procijedite i stavite u tamne boce.

Izvor: 24sata

Vaš komentar na članak: