21.02.2021 u 21:41 | Recepti, Zdravlje | Komentari

SPAS OD KANDIDE: Četiri ljekovita čaja koja “ubijaju” ovu bakteriju

Problem sa kandidom postao je sve učestaliji usljed slabljenja imuniteta i svjetske pandemije korona virusa Prvi znaci širenja kandide mogu se prepoznati već u usnoj duplji.

herbal-tea-1410565_1280

Kandida u ustima podrazumijeva pečenje, bolove, naslage zbog velikog broja kandide. Može da se desi da klinička slika nije jasna i da naslage imaju pseudomembranozni oblik, odnosno jednu membranu koja je bjeličasta i iza koje se nalazi upala.

Nakon toga, kandida se dalje širi i hvata se za crevni zid. Ukoliko tada nije zaustavljen njen rast, dolazi do bušenja i stvaranja sićušnih rupica u crijevnom zidu. Donosimo vam četiri ljekovita čaja koja rješavaju problem sa upornom kandidom.

Čajna mješavina protiv kandide

Loading...

Napravite čajnu mješavinu od 50 grama pelina, 50 grama orahovog lista, 100 grama bršljena i 100 grama žalfije, pa 3 kašike ove mješavine prelijte sa 500 mililitara ključale vode. Ostaviti sve da odstoji sat vremena, pa piti dva puta dnevno.

Čaj od maslačka

Čaj od korijena maslačka je sjajan probiotik i pomaže jetri da se oslobodi toksina koje kandida proizvodi. Čaj se koristi i za bolje varenje i smanjenje nadimanja.

Čaj se priprema od kašike usitnjenog korijena maslačka koji se prelije sa 250 mililitara uvrele vode, a zatim ostavili 10 do 15 minuta da stoji poklopljeno. Konzumira se najmanje tri puta dnevno.

Čaj od đumbira

Preporučljivo je koristiti đumbir svakog dana, kao dodatak jelima. Pošto ima jaka antifungicidna svojstva možete praviti i čaj: isijecite komadić svježeg đumbira veličine 1 centimetar i kuhajte 15 minuta na laganoj vatri. Procijedite i pijte toplo.

Možete dodati malo soka od limuna. Ovaj čaj je preporučljiv i za druga zapaljenska stanja i možete ga piti redovno 1 do 2 šolje.

Čaj od koprive

Čaj od korpive se priprema tako što se kašičica suhih i usitnjenih listova koprive prelije šoljom ključale vode i ostavi 10 do 15 minuta poklopljeno dok se ne prohladi.

Ovaj čaj vrši detoksikaciju organizma i zaslužan je za očuvanje nivoa bakra tokom infekcije. Konzumira se najmanje tri puta dnevno sve dok se kandida ne uništi.

Izvor: najportal

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: