19.01.2017 u 10:39 | Zdravlje | Komentari

Slavni ginekolog otkriva 5 nepoznatih činjenica o vagini: Svaka žena mora da zna!

Sa tolikim naglaskom medija na savršeno tijelo, žene postaju preterano analitične, ali treba jasno naglasiti šta je normalno i zdravo.

ginekolog-foto

Postoje razni znakovi koji ukazuju na to da nešto nije u redu “tamo dole”.

Veliki broj žena brine se i oko izgleda vagine, šta je normalno, a šta nije. Zbog sramote ili straha zanemaruje se intimno zdravlje ili pak bezrazložno opterećuje, a neke će ići tako daleko da će vaginu staviti “pod nož” kako bi je doterale. Operacije se rade na velikim i malim usnama, ali jesu li one zaista potrebne?

Vodeći britanski ginekolog dr Ahmed Ismail, objašnjava da vagine postoje u različitim oblicima i bojama i da, osim ako se ne javlja bol ili neprijatni osjećaj, svaka je savršena, piše Dejli Mejl.

Loading...

Sa tolikim naglaskom medija na savršeno tijelo, žene postaju preterano analitične, ali treba jasno naglasiti šta je normalno i zdravo. Zato dr Ismail otkriva najčešća pitanja i teme svojih pacijentkinja:

1. Ne postoji vagina savršenog izgleda

Velike usne su u prosjeku duge oko 8,1 cm – što odgovara veličini prosječnog laka za nokte. Ipak, raspon veličina je znatno veći od toga – u studiji iznosi od 4,5 do 11,5 cm. Male usne okružuju otvor vagine, a zanimljivo je da je lijeva mala usna u prosjeku nešto šira – oko 2,1 cm, a desna oko 1,9 cm. Lijeva mala usna je u prosjeku duga oko 4 cm, dok je desna duga oko 3,8 cm.

Kao i kod veličine velikih usana, ni veličina malih nema veze s veličinom vaginalnog otvora. Klitorisu, koji se još naziva dražica, jedina je uloga seksualno zadovoljstvo. Prosjek širine klitorisa iznosi oko 0,8 cm (dok raspon širine učesnica u studiji iznosi od 0,2 do 2,5 cm). Prosječna dužina iznosi 1,6 cm, s rasponom od 0,4 do 4,0 cm. Veličina samog klitorisa nema uticaja na intenzitet ženskog zadovoljstva.

2. Ako nema boli, nema potrebe za labioplastikom

Sve vagine se proširuju za vrijeme seksa, a broj odnosa ne utiče na veličinu. Prema studiji na više od 200 žena, vaginalni kanal je u proseku dug 9,6 cm, a širok od 2,5 do 3,5 cm. Žene s širinom oko dva centimetara, najčešće osjećaju bol pri seksu i realno su jedini kandidati za operacije, dok su druge estetske želje samo pitanje taštine i prevladavajućih trendova koji dolaze iz pornografske industrije.

3. Vagina se mijenja s godinama

Veličina velikih usana nema veze s veličinom vagine, a zanimljivo je i to što se usne smanjuju kako žena stari. U dvadesetima se spoljašnje usne smanjuju naspram izgleda u pubertetu, a u 30-ima se najčešće javljaju tamniji dijelovi kože na vagini koji su povezani sa hormonalnim promjenama. U kasnijoj dobi koža vagine stari na isti način kao i koža ostalih dijelova tijela usljed gubitka kolagena, a stidne dlake počinju da sede nešto kasnije nego kosa.

4. Ne upoređujte svoju sa tuđima

Postoje razlike u izgledu vagine s obzirom na rasu i genetiku, pa na primjer Kineskinje imaju znatno manje izražene spoljašnje usne i klitoris nego Ruskinje i tako dalje. Poređenje nema smisla, a ljepota vagine je kao i ljepota svega ostalog – u oku promatrača.

5. Ako je čista i zdrava – savršena je

Vagina se sama čisti, a upravo je to uloga vaginalnog iscjedka, koji je sasvim normalna i uobičajena pojava. Proziran ili bjeličast iscjedak posljedica je promjene u nivoima hormona i samog čišćenja zidova vagine, a on ispira bakterije, stare ćelije i razne patogene i sprečava njihov ulazak u matericu. Zbog toga ne postoji potreba za korišćenjem parfimisanih šampona koji mogu da naruše prirodno kiselu pH vrijednost.

Izvor: 24sata

Vaš komentar na članak: