12.10.2014 u 15:35 | Biljke, Zdravlje | Komentari

Sjemenke bundeve – čudesan lijek prirode

Semenke bundeve bogat su izvor magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, cinka i vitamina K. Semenke bundeve su odličan izbor za grickanje jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su telu neophodne za održavanje zdravlja srca i regulisanje krvnog pritiska.

Otkrijte iznenađujuće zdravstvene prednosti sjemenki bundeve i jedite ih umesto nezdravih grickalica.

Sjemenke bundeve – čudesan lijek prirode

Sjemenke bundeve – čudesan lijek prirode

Pobjeđuju rak

Istraživanje španskih naučnika je pokazalo da sjemenke bundeve sadrže spojeve koje se uspješno bore protiv ćelija raka. Naime, učinkovite su u borbi protiv raznih vrsta raka i imaju protivupalno djelovanje.

Istraživanje njemačkih naučnika zaključuje da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu sjemenke bundeve imaju za 23% manji rizik od nastanka raka dojke. Jednako učinkovitima su se pokazale i sjemenke suncokreta.

Zdravlje prostate

Ulje semenki bundeve se koristi za lječenje povećane prostate (hiperplazije). Ulje sadrži fitokemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivoa slobodnih radikala u tijelu i sprečavaju nastanak kancerogenih ćelija.

Loading...

Ublažavaju simptome menopauze

Ako tražite prirodan način da poboljšate raspoloženje ili ublažite simptome menopauze, sjemenke bundeve su odličan izbor. Sjemenke regulišu toplotne udare, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promena raspoloženja. Naučnici su dokazali da sjemenke bundeve povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola i regulišu nivo krvnog pritiska.

Smanjuju holesterol

Istraživanja su pokazala da sjemenke bundeve nivo lošeg holesterola mogu smanjiti za 13%, a nivo ukupnog holesterola za 10%. Također će smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.

Štite od dijabetesa

Sjemenke bundeve su bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Naučnici su ustanovili da su učinkovite u regulisanju nivoa šećera u krvi i povećanju osetljivosti tijela na inzulin. Brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju sjemenke bundeve kao namirnicu za svakodnevno konzumiranje.

Mršavljenje

Bogat su izvor vlakana i proteina,materije koje su ključne u gubitku kilograma. Samo 30 g sjemenki bundeve ima oko 5 g proteina, što će vas duže držati sitima. Ipak, konzumirajte ih umereno jer šoljica sjemenki sadrži oko 285 kalorija.

Poboljšavaju raspoloženje

Odlične su za fizičko, ali i psihičko zdravlje. Naučnici su ustanovili da sjemenke bundeve pokazuju odlične rezultate pri smanjenju simptoma depresije. Odlične su za smanjenje nivoa stresa i anksioznosti. Jednim istraživanjem se pokazalo da povećavaju želju za seksom.

Olakšavaju artritis

Naučnici su ustanovili da sjemenke bundeve imaju protivupalno djelovanje koje ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30 g semenki bundeve kako biste olakšali simptome artritisa.

Sprečavaju nastanak osteoporoze

Osobe kojima u tijelu nedostaje cinka trebaju razmisliti o tome da počnu grickati sjemenke bundeve. One su odličan izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šoljice sjemenki bundeve sadrži čak 17% preporučene dnevne vrijednosti cinka.

Izvor: kucnilekar

Vaš komentar na članak: