28.01.2017 u 10:51 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Samo 26 kalorija: “Blago” od 5 kuna koje nepravedno ignoriramo na policama trgovina

Sirutka je nus proizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvrjedniji sastojci mlijeka: vitamini B i E, minerali i mliječni šećeri koji su važni za izgradnju najfinijih veza u mozgu.

U novije vrijeme sirutka je pomalo postala zaboravljeno blago, a vi vam dajemo 7 razloga zašto svaki dan piti ovaj drevni lijek kojeg je preporučao i Hipokrat

sirutka

Sirutka je blag i prirodan napitak potpuno siguran za upotrebu zbog čega je prikladna namirnica za prehranu od dojenačkog doba do starosti. Zbog sličnosti majčinom mlijeku može se koristiti kao nadomjestak za mlijeko u prehrani dojenčadi.

Kako biste osjetili maksimalan učinak ove dragocjene tekućine koju su naše prabake koristile kao lijek, konzumirajte pola do jedne litre sirutke dnevno. Najbolje ju je piti ujutro na tašte te uz doručak, ali učinak ćete osjetiti i pijući je tijekom dana kako biste se osvježili i vratili energiju. Ovaj moći napitak ima i svoju skromnu stranu jer litra sirutke košta oko 5 kuna.

Sirutku je dobro piti svaki dan jer…

1. …je najbolji prirodni lijek za jetru

Masna jetra, hepatitis, žutica, jetra oštećena alkoholom i nezdravom hranom, ciroza – nema te bolesti jetre kod koje sirutka ne pomaže. Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre te oboljelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije. Želite li pročistiti jetru, najbolje što možete napraviti je da posegnete za čašom sirutke.

Loading...

2. …pomaže kod mršavljenja

Sirutka sadrži puno bjelančevina koje povećavaju mišićnu masu i daju osjećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U 100 grama sirutke nalazi se samo 26 kalorija. Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim hranjivim tvarima, sirutku je važan dio redukcijske dijete i korisna svakome tko želi održavati vitku liniju. Bjelančevine u sirutki također povećavaju razinu hormona koji umanjuju apetit i tako ublažuju osjećaj gladi.

3. …rješava problem zatvora stolice

Sirutka će brzinski potaknuti probavu te riješiti neugodan osjećaj nadutosti i zatvora. S obzirom da ima ima diuretska svojstva pazite da ne pretjerate s konzumacijom (maksimalno litra sirutke dnevno) jer može izazvati proljev. Sirutka posjeduje mliječnu kiselinu koja smanjuje prekomjeran broj gljivica i bakterija u crijevima, a njen niski PH potiče rad crijeva..

“Sirutka je nus proizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvrjedniji sastojci mlijeka: vitamini B i E, minerali i mliječni šećeri”

4. …smanjuje stres i osjećaj umora

Sirutka potiče lučenje serotonina, hormona sreće, te tako smanjuje osjećaj stresa i kroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po reguliranju sna i poboljšavanju raspoloženja.

5. …regulira povišene masnoće u krvi

Sirutka se preporuča ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi koje ne uspijevaju kontrolirati lijekovima i prehranom. Naime, sirutka kod gotovo svih ljudi regulira povišeni kolesterol i trigliceride nakon nekoliko tjedana redovitog konzumiranja.

6. …pomaže u izgradnji mišićne mase

Sirutka, i to ona u prahu, je danas možda najpopularnija među sportašima koji dragocjena svojstva ovog zaboravljenog blaga obilno koriste za izgradnju mišićne mase, ali i za oporavljanje mišića nakon fizičkih napora, odnosno tjelovježbe.

7. …snižava krvni tlak

Redovito konzumiranje sirutke doprinosi i zdravlju krvožilnog sustava jer smanjuje razinu glukozu u krvi i krvni tlak te tako smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila.

Izvor: zadovoljna

Vaš komentar na članak: