05.06.2015 u 12:00 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Sa 113 godina vitalan kao mladić: Po očevim savjetima konzumirao 5 namirnica

Bernardo Lapallo je i dalje u stanju da se stara o sebi samostalno, radi i ide u šetnju svaki dan. Također se stara da ostane mentalno agilniji čitanjem i popunjavanjem ukrštenica.

h

Cimet i med

Svakoga dana šeta oko 2,5 kilometra u parku ili prirodi, ima svoje zube i kosu i vrlo malo bora. Zvuči prilično nevjerovatno, a Lapallo navodi da potiče iz porodice dugovječnih ljudi. Čak iako postoje neke kontroverze oko njegove stvarne starosti (neki naime smatraju da je rođen 1911., a ne 1901. godine), ipak i za 103-godišnjaka bi to bila neobična vitalnost.

Njegova baka živjela je 107 godina, njegova mama 105, a otac mu je preminuo kada je imao 99 godina. Koliko zna, s majčine strane, niko nije umro pre 89. godine života.

Kaže da ga je ključnim savjetima za dugovečnost podučio njegov otac koji je bio doktor i travar, te ga savjetovao šta da jede ako želi da ostane zdrav. Reč je o stilu života kojeg se treba pridržavati svakog dana.

Loading...

U suštini, to je konzumiranje dosta svježeg voća i povrća, fizička aktivnost, pijenje mnogo vode i dovoljno sna.

Preporučuje i neke namirnice – med, beli luk, cimet, maslinovo ulje i čokoladu.

1. Med

Sirovi med je jedina superhrana iz prirode. Obiluje antioksidantima i pomaže tijelu da se izbori sa različitim bolestima. Med je najpoznatiji kao zdrav, prirodni zaslađivač i lijek, ali može se koristiti i spolja, u maskama za lice i tijelo koji promovišu zdravlje kože i mladolik izgled.

2. Bijeli luk

Dobro poznat po svojim ljekovitim svojstvima koje su pripisane jedinjenju sumpora koji sadrži alicin. Ova supstanca je najistaknutija i daje luku poseban miris. Bijeli luk se koristi vijekovima da smanjii visok krvni pritisak i visok nivo holesterola, sprečava srčana oboljenja i aterosklerozu i djeluje protiv raka. Za maksimalne rezultate jedite sirov.

3. Cimet

Cimet snižava nivo šećera u krvi i holesterol, liječi upale i infekcije, pomaže kod varenja.

4. Maslinovo ulje

Ova Mediteranska poslastica je dobar izvor zdravih ulja, sve dok ga ne zagrijete. Bogata je mononezasićenim mastima i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Ekstra djevičansko maslinovo ulje je tip koji utiče najviše na zdravlje, pa bi trebalo da bude vaša prva opcija.

5. Čokolada

Crna čokolada sa visokim sadržajem kakaa (barem 70%) može biti veoma dobro za vas kada se konzumira u umjerenoj količini. Bogata je antioksidantima i sprečava kardiovaskularne bolesti snižavanjem holesterola i krvnog pritiska, povećava protok krvi i smanjuje stres.

Izvor: balkanspress

Vaš komentar na članak: