02.09.2016 u 10:12 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Recept za legendarni “pekmez od smokava” – protiv kašlja

Za ovakav pekmez trebati će vam malo više vremena nego za obično slatko, ali kada saznate koliko je dobar lijek protiv kašlja, pogotovo za djecu, vrijeme pripreme vam neće biti problem.

recept-pekmez-od-smokava

Recept po kojem smo napravili ovaj video potiče od jedne stare bake koja nam je između ostalog rekla da ga je naslijedila od svoje bake, te da ga je pripremala uvijek dok su djeca bila manja i redovno im ga davala kao lijek za kašalj…

Prikupljanje

Za pripremu ovog pekmeza odaberite samo zrele smokve. Mi smo koristili oko 25 kg. petrovača crnih i bijelih, i 5 kg. tenica. Važno je spomenuti da ako nemate dovoljnu količinu smokava za nabrati isti dan, možete ih brati i nekoliko dana, spremati u zamrzivač dok ne prikupite dovoljnu količinu.

Priprema

Smokve prije svega treba dobro oprati i očistiti od nečistoća, zatim otkinuti peteljke i smokve usitniti na četiri dijela. Kada smokve pohranite u šerpu za hukanje, pasirkom dobro ispasirajte smokve da dobijete kašu. Dolijte vodu da prekrije smokve i spremne su za kuhanje.

Prva faza kuhanja

Prva faza kuhanja traje oko 5 sati, potrebno je da se smokve dobro raskuhaju i da se dobije što veća količina soka. Morate obratiti pažnju na pjenu koju morate u potpunosti ukloniti, kao i na vatru kako pekmez ne bi zagorio što bi ostavilo posljedice na okus.

Cijeđenje

Ovo je po nama najteži dio posla. Mi smo koristili đevđir, pasirku i gazu, detaljno smo cijedili pasirkom i prvo odstranili sve veće otpatke, zatim smo procijedili kroz pamučnu gazu. Dobili smo fenomenalne rezultate, ostao je samo čisti sok.

Postoji još jedan način za koji nam je rekla baka od koje potiče recept; ispod drveta stavi se druga velika šerpa a iznad šerpe jutana vreća. U vreću se sipa kompletna kaša koju smo dobili kuhanjem i ostavi se da se cijedi nekoliko sati. Mi smo se odlučili za ovaj drugi način koji je mnogo čistiji, bojali smo se jutinih dlačica

Izvor: narodnilijek

Vaš komentar na članak: