11.08.2015 u 8:17 | Zdravlje | Komentari

Pronađite svoje simptome u kineskoj medicini: Tuga izaziva bolesti na plućima, bijes na jetri …

Prema kineskoj medicini, svaki organ predstavlja određenu emociju. Emocije su glavni razlog za nastajanje bolesti. Kinezi vjeruju da je pet osnovnih elemenata – zemlja, voda, vatra, vazduh u metal – prisutno u svakom ljudskom tijelu.

doktor-medicina

Za dobro zdravlje je važno održavati ravnotežu između svih ovih elemenata.

-Hrapav glas U slučaju da vam je glas hrapav, to je znak da vam je energija u plućima niska.
- Crvene oči Crvene oči ukazuju na problem povezan sa jetrom
-Žutilo lica Žutilo lica ukazuje na nedostatak krvi i energije u slezini.
-Ukoliko žena ne može da zatrudni, moguće je da ima problem sa bubrezima.

Prema kineskoj medicini, emocije su glavni razlog bolesti, a svaki organ je povezan sa nekom emocijom.

Pluća – Tuga
Jetra – Bijes
Bubrezi – Strah
Stomak – Briga

Loading...

Takođe, svaki organ ima svoj ukus. Tako recimo pluća traže začine i ljuto, jetra traži kiselo, slezina slatko, a bubrezi slano. Kineski ljekari tvrde da organi imaju svoj sopstveni put energije.

Ta energija se naziva “či” i zavisi od krvi. Kineski ljekari navode da je krv majka energije i da krv kontroliše energiju.

Bubrezi – Centralni organ tijela

Prema kineskoj medicini, bubrezi su najvažniji organi i predstavljaju osnovu jin i janga, kao energetskog centra tijela. Oni su povezani sa skeletom, sluhom i strahom.

Liječenje bubrega utiče na sve tjelesne sisteme. U kineskoj medicini je svaki organ povezan sa vremenskim uslovima, što znači da svako godišnje doba odgovara određenim organima.

Vjetar živi u jetri. Zbog toga on nekad može uzrokovati glavobolje i vrtoglavice.

Jedna od najvažnijih funkcija jetre je omogućavanje cirkulisanja energije, svježih i jasnih misli kroz tijelo. Ljudi sa zdravom jetrom su mirni, lako donose odluke i dobri su lideri. U slučaju da je jetra u problemu, smatra se da je “upaljena”. To je kineski pojam za definisanje poteškoća sa funkcijom jetre. Problemi s jetrom direktno utiču na fizičko i emocionalno stanje.

U kineskoj medicini se smatra da je ta disharmonija povezana sa bijesom, tvrdoglavošću i nasiljem. Ukoliko se problemi ne manifestuju u vidu emocija, oni ne mogu da se riješe. Tada nastaju depresija i poremećaji raspoloženja.

Najčešći simptomi ovog sindroma su umor, menstrualni problemi, stres i alergije.

Izvor: webtribune

Vaš komentar na članak: