13.02.2015 u 10:54 | Zdravlje | Komentari

Prirodni lijekovi za jetru i za jačanje crijeva i želuca

Bolesti jetre

Jetra izlučuje žuč iz istrošene krvi, koju dovodi vena vratarnica iz crijeva. Osim vena, dolaze u jetru i arterije, tako da je to velik splet krvnih žilica, koje zajedno tvore poseban jetreni krvotok.

8

Izlučena žuč skuplja se u žučnom mjehuru, odakle se kroz žučovod odvodi u prvi dio crijeva, dvanaesnik. Kada zbog grušanja krvi dvanaesnik oboli, začepi se žučovod, žuč prelazi u krv i čovjek oboli od žutice.

Bolesti jetre moraju se odmah liječiti, inače upala jetre prelazi u otvrdnjenje jetre, a onda nema izgleda za ozdravljenje.
Znaci oboljenja jetre jesu: smeđe fleke na licu ili tijelu, nejelost, neuredna i loša probava, zatvor, napuhavanje, otužnost, glavobolja, bolovi na desnoj strani i otečena jetra. Ova bolest dolazi zbog neurednog života, masnih, jakih i ljutih jela, uživanja alkohola, loše probave i nahlade. Za vrijeme liječenja mora se držati najstroža dijeta.

Glavna hrana neka je riža na mlijeku, ili na vodi kuhana, začinjena s malo ulja od maka. Nadalje, dva puta dnevno po tanjur juhe od prekrupe od ječma ili zobi, radi hranjivosti i čišćenja, kiselo obrano mlijeko, kruh od prekrupe i zelen s malo ulja. Brašnena jela i šećerom ukuhano voće treba odbaciti. Od voća su najpodesnije jabuke, jagode, ribiz, grožđe i bobe od bazge.

Loading...

Tko može bez muke piti ulje, 2 do 4 žlice dnevno, dobro će mu činiti. Svako jutro natašte treba popiti po jednu šalicu mlakog čaja od 2 g gospina cvijeta, crnog trna, kadulje i kunice. Trave preko noći potopiti i 5 minuta kuhati. A navečer treba popiti šalicu čaja od 25 g ječmene slame i 3 g pelina sa žlicom meda.
Slamu i pelin preko dana potopiti. Dnevno po 2-3 čaše vina od smreke uzeti ili svježe bobe od smreke jesti. Od vremena do vremena čaj mijenjati i piti gorku trolisku, kadulju i maslačak ili solomonovog pečata i pelina (vidi bilje). Uz pijenje čaja dnevno po hladnoj vodi hodati jednu do dvije minute prije lijeganja u krevet. Dva-tri puta tjedno uzeti (hladnu polukupku od 5 sekundi postupno do dvije minute i dva puta tjedno umatati se u vruću plahtu umočenu u odvar od trine ili parnu kupku uzeti. I druge blage uporabe hladnom vodom izvrsno djeluju.

Tko boluje na jetru, neka uzme dnevno dva puta na nožnom vrhu pelinova praška ili u juhi ili u kojoj drugoj hrani.

Sporiš ljekoviti (stolisnik, hajdučka trava) rabi se za liječenje jetre, bubrega i slezene, kad se pije kao čaj tri dana ujutro, u podne i navečer.

Čajem od biljke zvončaca liječe se bolesti jetre, a osobito onda ako tome čaju pridodamo nešto malo praška od aloja, što ga dobijemo u svakoj ljekarni. Taj lijek tako povoljno djeluje da često čitave pahulje škodljivih sastojaka s mokraćom iz bolesnika iznese, no treba se piti više dana uzastopce.

Od tuberkuloze i svake bolesti koja je unutra u jetri i od koje se kašlje izvrstan je sljedeći lijek: uzme se 100 listova lovorike i stavi u malen lončić, ulije pola litre vode i stavi pola litre meda i aniža, to se kuha dok se ukuha trećina, zatim se ocijedi u čisto i pije tako vruće koliko se može izdržati, navečer u postelji.

Jetrene mrlje odstranjuju se ovim
: boca se do polovine napuni sitno isjeckanim hrenom i nadolije najjačim čistim alkoholom. Dobro se začepi i ukopa u zemlju, gdje ostane 14 dana. Nakon toga se procijedi i time se mažu mrlje po nekoliko puta dnevno.

Isto djelovanje se postiže i vodom kišnicom u koju se stavi mnogo isjeckanog zelenog peršina i ostavi da stoji 3-4 sata, a nakon toga se ocijedi.

Za jačanje crijeva i želuca

Uzme se 30 g samljevenog sjemena od aniža (Pimpinella Anisum) i 20 g od komorača (Foeniculum officinale All.) i po 40 g u prah istucanog korijena od kravojca (Angelica sylvestris L), omana (Innula Helenium L) i piskavice (Succissa pratensis Moench), stavi u staklo i prelije čistom prepečenom rakijom. Drugo staklo, širokog grla, treba napuniti bobama trpkovine (Berberis vulgaris) i preliti ih čistim 75-80% alkoholom. Oba stakla češće promućkati i ostaviti na suncu ili toplom mjestu 6-8 tjedana, zatim ocijediti i na svaku litru ove rakije pridodati i dobro promiješati po 35 dag na gusto ukuhanog žutog šećera. Ove rakije uzima se tri puta dnevno po 20-25 kapi s malo vode.

Izvor: zdravljeirecepti

Vaš komentar na članak: