25.09.2016 u 17:09 | Ljepota, Recepti, Zdravlje | Komentari

PRIRODNI LIJEK PROTIV HORMONALNIH AKNI I ĆELAVOSTI: Raste nova, gušća kosa i nestaju akne!

Iako se teži oblici akni čine teško izlječivi prirodnim putem, posebno ako su hormonalnog podrijetla, postoji veoma hvaljen prirodan lijek koji bi svakako trebali isprobati prije uzimanja štetnih lijekova i agresivnih kemija.

celavost-lijek

Riječ je o ekstraktu patuljaste palme lat. Serenoa repens, poznatiji kao saw palmetto. Patuljasta palma je nisko rastuća biljka koja potječe iz Amerike, a njenim sitnim bobicama se pripisuje glavna ljekovitost. Stoljećima su se te bobice koristile za različite medicinske slučajeve. Čak i danas, uz ogromnu ponudu lijekova, neki liječnici preferiraju saw palmetto za muške bolesti, a naravno veoma je značajno i njegovo djelovanje na akne koje mogu stvarati velik estetski problem.

Učinak saw palmetta na akne

Saw palmetto je najučinkovitiji kod hormonalnih uzroka akni jer uravnotežuje procese u tijelu i time se posljedično smiruju akne, također čisti i mitesere.

Djeluje tako da smanjuje proizvodnju androgenih hormona koji inače potiču žlijezde lojnice da proizvedu višak ulja koji čepi pore i uzrokuje akne. U tu skupinu hormona spada i testosteron koji je bitan za masu mišića i stvaranje dihidrotestosterona (DHT), ali i za dlake na licu, seksualni nagon, agresiju i naravno višak sebuma u porama. Zbog toga uzimanje saw palmetta smiruje stanje s aknama, sprečava prištiće i pojavu cističnih akni.
Posebno se preporučuje kod sindroma policističnih jajnika koje obilježava višak testosterona i akne. Na stranim web stranicama i forumima mnogo je pozitivnih recenzija korisnika kojima je pomogao u borbi s hormonalnim aknama. Primjerice, 83 posto korisnika preporučilo bi saw palmetto protiv akni.

Saw palmetto protiv gubitka kose

Saw palmetto je dobar kod gubitka kose jer postupno balansira hormone što je veoma korisno za one koji imaju prevelike razine testosterona. Gubitak kose kod muškaraca i žena naziva se androgenetska alopecija i povezana je s testosteronom. Konverzija testosterona u molekulu zvanu DHT smanjuje folikule kose i uzrokuje njeno ispadanje. Muškarci imaju više testosterona, zbog toga češće ćelave. Ženama koje boluju od PCOS-a također zna biti problem ispadanje kose prouzrokovano viškom testosterona, zato je njima posebno preporučljivo uzimati saw palmetto.

Loading...

Ako želite koristiti saw palmetto za pomoć kod gubitka kose, prvo morate znati njegov uzrok. Oni s genetskim uzrokom neće primijetiti neko poboljšanje, no ostali ne samo da će prestati gubiti kosu nego će izrasti nova i gušća!

Oštećena i nezdrava kosa također će se vidljivo preporoditi uz ovaj ekstrakt!

Saw palmetto za zdravlje prostate

Saw palmetto je odličan izbor za liječenje benigne hiperplazije prostate. Sadrži veliku količinu koncentriranih slobodnih masnih kiselina, koje su bitne za pravilno funkcioniranje prostate. Kao jedna od glavnih aktivnih komponenti smatra se beta-sitosterol, supstanca koja doprinosi zdravlju prostate, jača imunitet i smanjuje kolesterol. Saw palmetto smanjuje produkciju DHT-a i tako dovodi do smanjenja oticanja prostate. Ne djeluje agresivno, ali djeluje učinkovito.

Muškarci ga također običavaju koristiti za podizanje plodnosti.

Doziranje

Ako uzimate antikoagulanse nemojte uzimati saw palmetto. Saw palmetto je relativno siguran, ali ako primijetite bilo kakve nuspojave, prestanite s njegovim uzimanjem. Za tretman akni preporuka je uzimanje 150 mg ekstrakta saw palmetta ujutro i navečer standardiziran na minimalno 85 posto biljnih sterola.

Na našem tržištu saw palmetto je dostupan u obliku kapsula. Cijene po apotekama i web shopovima se kreću oko 100 kn za 50 kapsula.

Izvor: atma

Vaš komentar na članak: