22.11.2020 u 12:01 | Povrće, Zdravlje | Komentari

Prepun vitamina, smanjuje tegobe menopauze, poboljšava varenje: Uvrstite OBAVEZNO u svoju ishranu!

Komorač je bogat hranljivim sastojcima i izuzetno dobar za zdravlje.

fennel-5413705_1280

Upravo zato se već dugo vremena koristi kao ljekovita biljka za digestivne, endokrine, reproduktivne i respiratorne probleme. Studije pokazuju da komorač sadrži antioksidanse i važna antimikrobna, antivirusna, antigljivična i antiinflamatorna jedinjenja. Pored većeg procenta vitamina C i kalijuma, u njemu se nalaze manje količine mangana, kalcijuma, gvožđa i vitamina B

Komorač je posebno značajan za zdravlje žena

Zdravstvene koristi komorača prvenstveno su vezane za njegovo ulje. Blagotvorni efekti tog ulja koriste se u lIJečenju bolnih menstruacija, predmenstrualnog sindroma, menopauze, problema sa laktacijom i sindroma policističnih jajnika. Odličan je i kao stimulans mlijeka kod žena koje doje.

Loading...

Međutim, prije upotrebe esencijalnog ulja (oralno, lokalno ili putem aromaterapije), treba se posavjetovati sa ljekarom. Ovo je naročito važno ako ste trudni ili pokušavate da zatrudnite. Nekontrolisano korišćenje ulja komorača može uticati na efikasnost kontraceptivnih pilula.

Pored toga što je dobar za reproduktivno zdravlje, komorač poboljšava varenje. Njegovo sjeme se koristi kao vrsta začina, a uspješno smanjuje nadimanje i gasove kad se konzumira u vidu čaja.

Ukus i priprema

Komorač ima laganu i blagu aromu i slatkast ukus. Kada ga kupujete, birajte lukovicu srednje veličine, sa svijetlozelenim čvrstim stabljikama i paperjastim lišćem.

Komorač možete jesti sirov ili kuvan. Isjecite ga na tanke šnite i dodajte svježim salatama (krastavac, paradajz, kupus, zelena salaata…). Možete ga i izdinstati na šporetu ili ispeći u rerni, ali ga prethodno začinite morskom solju i crnim biberom.

Većina recepata zahtijeva lukovicu, ali su i nježni zeleni vrhovi jestivi. Možete ih usitniti i koristiti kao dekoraciju za najrazličitija jela (uz pire od karfiola, špagete od tikvica, kremaste čorbe…). Sjeme komorača dodajte u supe, kuvani pasulj ili domaći hljeb.

Izvor: still

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: