15.11.2020 u 18:08 | Zdravlje | Komentari

POKUŠAVATE SE RIJEŠITI CIGARETA I NIKAKO DA VAM USPIJE: Samo stavite ovu biljku ispod jezika i nestaju sve žudnje

Odavno se zna da pušenje šteti zdravlju, da ono uništava organizam, da posebno šteti fizičkom izgledu osobe koja se prekomjerno “druži s cigaretom”, no, ni to nije bilo dovoljno da se broj strastvenih pušača smanji, ali ni da se, što je možda još važnije, utječe na one potencijalne da se ne “laćaju toga otrova”.

Sheets of Stevia in a Garden

Postoje brojni preparati koji se mogu kupiti u apotekama tipa žvakačih guma, flastera namijenjenih da pomognu u odricanju od ovog poroka, ali treba prednosti dati prirodnim preparatima.

Ova biljka iz porodice krizantema, potiče iz Paragvaja i koristi se kao prirodni zaslađivač stoljećima. U Južnoj Americi i Aziji, ljudi su mnogo godina koristili lišće stevije za zaslađivanje napitaka poput čaja.

Studije u Njemačkoj su potvrdili da stevija može pomoći kod odricanja od pušenja ovisnosti o alkoholu.

Loading...

Za anti-pušenje terapiju, samo nanesite nekoliko kapi stevije direktno na jezik kad god osjetite želju za cigaretom. Ovaj jednostavan ritual odmah i izuzetno ubija žudnju za dimom.

Potražite steviju u prahu ili tečnom obliku u supermarketima i prodavnicama zdrave hrane.

Zdravstvene dobrobiti stevije

Iako je zapravo trajnica, stevija se najčešće uzgaja kao jednogodišnja biljka jer je neotporna na niske temperature i mrazeve.

Krase ju lijepi, zeleni, lagano zaobljeni listovi dugi oko 5 cm, koji su zapravo primarni razlog njenog kultiviranja i u kojima se krije najveći potencijal ove biljke.

Oni u svom sastavu sadrže osam vrsta glikozida, od kojih su najznačajniji steviozidi i rebaudiozidi.

Osim glikozida ova biljka sadrži i mnoštvo drugih važnih nutrijenata, poput vitamina; A, B, C, minerala kalija, kalcija, magnezija, željeza, cinka i kroma te polifenola, tanina i eteričnih ulja.

Stevija je zacijelo najbolji izvor prirodnog šećera za sve one koji ne smiju ili ne žele jesti rafinirani šećer.

Pogodna je za one koji nastoje smršavjeti, dijabetičare, osobe koje su na anti-kandida dijeti, te za oboljele od karcinoma i drugih bolesti u kojima je važno ograničiti unos rafiniranog šećera.

Važno je naglasiti da njena primjena nije zabilježila pojavu štetnih nuspojava, kao što je slučaj s umjetnim zaslađivačima.

Zahvaljujući svom sastavu ova skromna biljka pogoduje prevenciji i ublažavanju brojnih zdravstvenih problema.

Izvor: novi.ba

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: