10.05.2015 u 12:43 | Kako smršati, Ljepota, Zdravlje | Komentari

Pilates: Pet odličnih vježbi za vitak struk do ljeta

Pilates vježbe idealan su spoj pokreta koji jačaju i zatežu cijelo tijelo. Sledećih pet će za kratko vrijeme “skinuti“ centimetre sa vašeg struka te vas pripremiti za ljeto. Saznajte i kako.

Spuštanje koljena u stranu

RecliningKneeTwist

Sjednite na pod, oslonite se na laktove te noge podignite tako da su koljena savijena pod uglom od devedeset stepeni. Udahnite pa noge što više spustite u stranu, a da pri tome ne pomijerate gornji dio tijela. Izdahnite pa koljena vratite na sredinu. Isto ponovite i na drugu stranu. Uradite dvije serije od po deset naizmjeničnih ponavljanja.

Makazice

ScissorCrissCross
Lezite na leđa, ruke stavite iza glave, a grudi odignite od poda. Podignite lijevu nogu uvis, okrenite se u struku tako da desni lakat približite lijevom koljenu. Isto ponovite i desnom nogom. Uradite dvije serije od po deset naizmjeničnih ponavljanja.

Izdržaj na laktovima sa rotacijom trupa u stranu

ForearmPlank
Zauzmite položaj kao za sklek, spustite se na laktove, stisnite šake i spojite stopala. Izdahnite i stisnite mišiće stomaka te se lagano okrenite u desnu stranu tako da svu težinu prebacite na desno stopalo. Izdahnite pa se vratite u početni položaj. Udahnite pa isto ponovite i na drugu stranu. Izdahnite. Uradite dvije serije od po deset naizmjeničnih ponavljanja.

Bočni izdržaj sa rotacijom trupa na dole

TwistedSidePlank
Zauzmite položaj za bočni izdržaj (kao na slici). Udahnite i rotirajući se u struku spustite lakat što više prema dole. Izdahnite pa se vratite u početni položaj. Ovo je jedno ponavljanje. Uradite osam, odmorite te isto ponovite i na drugu stranu.

Iskorak sa rotacijom trupa

DoubleLungeTwist
Zauzmite početni položaj tako što ćete desnom nogom iskoračiti prema naprijed, a ruke staviti iza glave. Lijevom nogom zakoračite malo prema nazad. Izdahnite i savijte oba koljena istovremeno okrećući trup što više na desnu stranu. Udahnite, ispravite noge te vratite trup u početni položaj. Ovo je jedno ponavljanje. Uradite po osam na svakoj strani.

Izvor: minimagazin

Vaš komentar na članak: