22.12.2017 u 11:57 | Zdravlje | Komentari

PAŽNJA! ŠTA JE ‘SIDS’ OD KOJEG JE UMRO ŽIKIN SIN: Evo koji su uzroci i kako da ga spriječite!

Iznenadna smrt trogodišnjeg Dejana, sina glumca Srđana Todorovića šokirala je domaću javnost, a obdukcija dječaka pokazala je da je uzrok tragedije takozvani SIDS – “iznenadna smrt”. Iako se najprije spekulisalo da je uzrok smrti trovanje, majka Ana je to demantovala.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Sindrom iznenadne smrti odojčeta pogađa djecu uzrasta do godinu dana, najčešće u snu. Učestalije se javlja kod dječaka, u zimskom periodu, kod djece koja ne doje, kod djece koja koriste cucle i najčešće u uzrastu od 4. do 6. mjeseca života. Sindrom iznenadne smrti starijeg djeteta se javlja kod djece starije od godinu dana, najčešće u snu. Po učestalosti je manje zastupljen nego kod odojčadi”, kaže dr Snežana Rsovac.

Sindromom iznenadne smrti (SIDS) smatra se stanje kada dijete mlađe od godinu dana umre, a ne postoji nijedno objašnjenje zbog čega se to dogodilo.

Smatra se da je iznenadna smrt uslovljena postojanjem više faktora. U svijetu trenutno postoji veliki broj istraživanja uzroka iznenadne smrti, jer i pored svih raspoloživih dijagnostičkih mogućnosti i obdukcionih nalaza, uzrok veoma često ostane nerazjašnjen.

Kada govorimo o uzrocima iznenadne smrti odojčeta ispitivanja idu u pravcu respiratornih poremećaja po tipu centralnog hipoventilacionog poremećaja, poremećaja funkcija centralnog nervnog sistema i centra za kontrolu budnog stanja, gušenja (koje nastupa najčešće kao posljedica regurgitacije želudačnog sadržaja i aspiriranja u disajne puteve), poremećaja srčanog ritma.

Loading...

Američki nacionalni zdravstveni instituti kao najčećše faktore koji dovode do SIDS-a navode sljedeće:

- beba se teško budi
- poteškoće organizma da detektuje višak ugljen-dioksida u krvi
- spavanje na stomaku ili na boku
- spavanje na izrazito mekanim površinama
- spavanje s roditeljima
- prerano rođenje ili mala težina na rođenju
- izloženost bebe duvanskom dimu – i tokom majčine trudnoće i po rođenju djeteta
- nedovoljna prenatalna njega
- siromaštvo
- to što je beba jedna od blizanaca ili trojki, četvorki itd.
- kratak razmak između trudnoća

Prevencija

Što se tiče načina odbrane od mogućnosti za pojavu sindroma iznenadne smrti, sajt LiveScience iznijeo je preporuke Američke pedijatrijske akademije. Stručnjaci iz ove institucije savjetuju:

- Neka beba spava na leđima. (Prema podacima Američke pedijatrijske akademije, ovo smanjuje vjerovatnoću za SIDS za čak 50 odsto.)
- Dijete bi trebalo da spava na tvrđoj podlozi.
- Beba ne bi trebalo da dijeli postelju, tj. da spava s roditeljima. S druge strane, preporučuje se da bebin krevetac bude u sobi u kojoj spavaju i roditelji.
- U krevecu ne treba da budu jastučići, bespotrebni ćebići i plišane igračke.
- Temperatura ne bi smjela da bude previsoka.
- Ne koristite proizvode koji se mogu pronaći na tržištu, a koji se reklamiraju kao preventive za sindrom iznenadne smrti jer nijedan od njih nije odobren od strane zvaničnih institucija, niti testiran na bezbjednost i efektivnost.
- Ne primoravajte bebu da koristi cuclu, ali joj je, ukoliko ona to želi, dajte tokom dremke ili spavanja.
- Uz to, nacionalni zdravstveni instituti preporučuju i dojenje kao odličnu zaštitu jer se tako smanjuje vjerovatnoća da će se razviti infekcije disajnih puteva.

Izvor: kurir

Vaš komentar na članak: