23.04.2018 u 6:39 | Zdravlje | Komentari

Ovo su simptomi MIOMA maternice koje bi MORALA znati svaka žena… Obično ih je više, a simptomi su ovi…

Miomi se najčešće javljaju u 30-ima i 40-ima, a najčešći simptomi su neredovit ciklus i obilne mjesečnice. “Kod većine žena miomi ostanu mali, ali ako se povećaju javljaju se i neki drugi simptomi, poput boli u zdjelici i pritiska na mjehur”, objašnjava dr. med. Charles Ascher-Walsh za Health

miomi

Bol tokom odnosa – što s tim?

U iznimnim slučajevima, kada miom preraste svoju prokrvljenost, može uzrokovati akutnu bol. Simptomi ovise i o položaju mioma, pa tako miom koji raste na stražnjoj strani maternice može uzrokovati zatvor.

Točan uzrok pojave mioma struka još uvijek nije utvrdila, ali vjeruju kako je najodgovornija ipak genetika. Hormoni estrogen i progesteron mogu poticati njihov rast.

Liječenje

Rutinskim ginekološkim pregledom može se utvrditi prisutnost mioma i obično ih je više. Nadalje, ako miom ne uzrokuje neugodne simptome, a žena ne planira trudnoću, neke pacijentice odluče da ih ne žele liječiti. U tom slučaju je važno redovito odlaziti na kontrole kako bi se pratio njihov eventualni rast.

Ako se odlučiš za liječenje, opcije su razne, od hormonalne terapije koja će ublažiti simptome do kirurškog uklanjanja mioma. Važno je naglasiti da je, jednom kad si ih dobila, velika vjerovatnost da će se oni vratiti.

“Raspitaj se kod ginekologa o uzimanju vitamina D ili ekstrakta zelenog čaja. Istraživanja su pokazala da oni suzbijaju rast mioma”, savjetuje dr. Ascher-Walsh.

Izvor: sve-za-vas

Vaš komentar na članak: