01.11.2015 u 11:20 | Zdravlje | Komentari

Ovo je 6 nevjerovatnih činjenica o jajima zbog kojih ih nikada nećete izbegavati…

Sadrže neke zdrave nezasićene masti i 6 grama proteina. Jaja su odličan izvor zeaksantina, luteina i kolina koji čuvaju očno zdravlje, preventuju od gubitak vida i sprečavaju podočnjake.

kuhana-jaja-pixabay

Jaja obiluju hranljivim materijama i preporuka ih je jesti za doručak kako biste svom organizmu obezbijedili dozu proteina potrebnu za nastavak dana.

Još jedna dobra vijest za sve one koji za svoj zdravi doručak biraju jaja: Ova će namirnica pomoći u regulisanju tjelesne težine … Uvrstite ih u svoj prvi jutarnji obrok i kombinujte ih s žitaricama.

Možda ćete ih nakon što ovo pročitate imati još češće na svom jelovniku. U slast!

1. Ljuska

Ljuska jajeta ne indicira redukovane hranljive vrijednosti jaja već samo „otkriva“ vrstu nosilje. Stoga ne morate pomno da proučavate je li je ljuska jaja svjetlija ili tamnija. Nutritivne vrijednosti ove namirnice su zadržane unutra bez obzira na spoljašnjost.

Loading...

2. Salmonela u jajima

Samo jedno od 20 hiljada industrijski uzgojenih jaja „otrovano“ je salmonelom. Mogućnost da se zarazite ovom bakterijom konzumacijom jaja toliko je mala da će prosječan konzument jaja naići na jedno zaraženo jaje u proseku svake 84 godine, piše Lolvot.

3. Žumanjak

Boja žumanca zavisi o ishrani kojom je hranjena nosilja i „ne otkriva“ manjak nutritivnih vrednosti, kako mnogi mogu pomisliti, ako je žumance svjetlije boje.

4. Krvava mrlja na žumancetu

Zasigurno ste više puta „naletjeli“ na taj prizor, ali ako ste se zapitali od čega je, evo odgovora. Pojavi se kada u žumancetu pukne kapilar i to ne znači da je jaje sumnjivog kvaliteta.

5. Aracuana kokoš

Ova vrsta nosilje poznata je kao „Uskršnja kokoš“ jer snese prirodno plava, ružičasta, zelena i smeđa jaja.

6. Jaja i holesterol

Jedno jaje „pokriva“ dvije trećine od maksimalne preporučene dnevne doze holesterola. Ipak, za sve one koji se pitaju, svakodnevna konzumacija jaja ne povećava rizik od srčanih oboljenja, pokazala su istraživanja.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: