24.03.2016 u 7:21 | Zdravlje | Komentari

OVAKO SE ČUVA ZDRAVLJE: Potopila je noge u vodu sa lukom a razlog će vas potpuno oduševiti… Evo i zašto

Bijeli luk nije doar samo za liječenje prehlade, već može da se koristi u razne druge neuobičajene svrhe. Nekoliko savjeta kako da iskoristite bijeli luk i sebi olakšate život.

Luk-Zdravlje

Čišćenje lica

Umjesto da koristite jake hemikalije na svojoj koži, upotrebite bijeli luk koji je prirodna zamjena za njih. On u sebi sadrži alicin koji sadrži antibakterijska svojstva i dobar je za uklanjanje gljivica i virusa.

ciscenje-lica-0

Korisite ga protiv gljivica na stopalima

Preporučljivo je držati stopala 30 minuta u lavoru sa vodom punom bijelog luka. Ukoliko ne želite da držite noge u lavoru, možete ga pomješati sa maslinovim uljem i mazati na stopala.

Loading...

korisite-ga-protiv-gljivica-na-stopalima-1

Otklanja zubobolju

Ukoliko niste u mogućnosti da odete kod stomatologa, prepolovite češanj bijelog luka i stavite ga na bolno mjesto.

otklanja-zubobolju-2

Zaustavite infekciju uha

Bijeli luk može pomoći svojim antibiotičkim svojstvima. Preporučuje se da se stavi nekoliko vrelih kapi ulja od bijelog luka u uho, kako bi se ublažio bol.

zaustavite-infekciju-uha-3

Odleđvanje puta

Koristite bijeli luk u prahu kako biste se riješili leda i snijega. Kuća će vam možda mirisati kao da se nešto kuvđha u njoj, dok će se snijeg i led topiti.

odledvanje-puta-4

Izvadite trn

Parče bijelog luka zalepite flasterom na mjesto gdje vam je ušao trn i ostavite da prenoći. Nakon što izvadite trn, na tom mjestu neće biti crvenila i otoka.

izvadite-trn-5

Začepite pukotinu

Iako mnogi trvde da ovaj metod nije uobičajen, bijeli luk može da popravi pukotine na staklu. Jeste li ikada primjetili da su vam prsti ljepljivi nakon upotrebe bijelog luka? Izmrvite ga i protrljajte ga o izrebanu površinu.

Pomaže u borbi protiv akni

Možete ga koristiti na dva načina:
– Jedite ga, jer ojačava imuni sistem
– Utrljajte ga na aknu, ali ga razblažite da biste izbjegli crvenilo

pomaze-u-borbi-protiv-akni-7

Koristite ga protiv štetočina

Da biste otklonili štetočine sa vaših biljki jednostavno ga pomješajte sa vodom i sapunom i sipajte u prskalicu. Ovo je odličan način da se otarasite buba i sitnih štetočina bez upotrebe hemikalija i pesticida.

koristite-ga-protiv-stetocina-8

Hvatajte ribu

Neki ribolovci preporučuju da se bijeli luk stavi direktno na crva, drugi preporučuju da se postavi na gumeni mamac, a neki da se koristi puter od bijelog luka.

hvatajte-ribu-9

Liječi prehladu

Bijeli luk poboljšava imuni sistem, pomaže u borbi protiv virusa, a i dobra je prevencija protiv prehlade.

Izvor: fokuzz

Vaš komentar na članak: