12.11.2020 u 18:57 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Ovaj lijek je star 5000 godina: Snižava holesterol i šećer, jača imunitet, smanjuje bolne upale i pomaže kod gubitka kilograma!

Kombinacija meda i cimeta se u tradicionalnoj kineskoj i Ajurveda medicini koristi kao dio programa koji služi za iscjeljenje.

honey-2542952_1280

Oba sastojka su jedinstvene ljekovite sposobnosti, i kao lijek se koriste više od 5 000 godina. Cimet je jedan od najstarijih začina, medova popularnost ne prolazi, pa je ovo spoj idealnog kućnog lijeka koji se korist za poboljšanje zdravstvenog stanja.

Esencijalna ulja cimeta i enzimi meda proizvode hidrogen peroksid i kavalifikuju ova dva sastojka sposobnostima da se bore protiv mikrorganizama. Zaustavljaju razvoj bakterija i gljivica, i štite organizam od virusa. Oba se ne koriste samo kao lijek u medicini, već su i hranljivi sastojci koji ishrani daju specifičnu aromatičnu notu. Koriste se i kao alternativa prehrambenim konzervansima, jer zahvaljujući svojim efikasnim antimikrobnim svojstvima štite namirnice od kvarenja.

Cimet je začin koji potiče sa istoka. Najviše se gaji u Kini, Indiji, Indoneziji i na Šri Lanci. U prošlosti je cimeta u evropskim zemljama bilo jako malo, bio je skup i ekskluzivan začin, dok je danas dostupan svuda i po malim cijenama. Kod nas se koristi kao prah ili kao kora od drveta. Postoje cejlonski cimet i kasija cimet (kina cimet) koji je poreklom sa Burme. Cejlonski cimet se prodaje u obliku štapića i ima nježniju i pikantniju aromu. Kasija cimet je nešto oštrijeg ukusa i u mljevenom stanju. Karakteristično je da pecka jezik, pa je upotrebljiv za egzotična jela i umake. Cimet ubrzava sagorijevanje masti, poboljšava vizuelno pamćenje, smanjuje nivo šećera u krvi i snižava nivo masti kao borac protiv holesterola. Bogat je mineralima i vitaminima. Odličan je izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, cinka , vitamina C, riboflavina..

Loading...

Potrebno je napumenuti da je u Ajurveda medicini, med poznatiji kao Yogavahi, što u prevodu označava biljku koja je nosilac iscjeljujućih svojstava za ćelije i tkiva u organizmu. Vjeruje se da med sa drugom supstancom (npr. biljkom ili začinom) čini kombinaciju u kojoj se kvalitet meda pojačava, pa dublje prodire u organizam. I med i cimet su pojedinačno prirodan lijek za mnoge bolesti, a zajedno su formula koja zdravlju čini mnogo.

Upotreba:

Kombinacija meda i cimeta se koristi protiv artritisa. Nanosi se kao pasta na oboljeli dio tijela i polako se utrljava ili masira. Takođe, dnevno ispijanje čaja sa medom i cimetom pomaže da se ublaži bol i ukočenost u zglobovima.

U obliku tople paste koja se pravi od kašike meda, kašičice cimeta i maslinovog ulja, koristi se u borbi protiv opadanja kose. Preporučljivo je da se pasta nanosi prije kupanja i da se pre pranja drži 15 minuta radi efikasnijeg djelovanja.

Pomješajte kašičicu cimeta u prahu i pola kašičice meda i rastvorite u čaši mlake vode, a zatim popijte kako bi uništili bakterije u urinarnom sistemu i sprečili infekciju. Med i cimet su odličan narodni lijek protiv bolesti bubrega, kamena u žuči i mokraćnoj bešici.

Pasta od cimeta i meda se bori i protiv zubobolje. Nanosi se na zub i ublažava bolne simptome. Ispirajte grlo sa medom i cimetom, pomešanim u toploj vodi, kako bi vaš dah ostao svjež tokom cijelog dana.

Zeleni čaj sa medom i cimetom je dobar u borbi protiv holesterola

Čaša mlake vode sa medom i sa malo cimeta jača imuni sistem i olakšava sinusima tokom prehlade. Kašika meda posuta cimetom se uzima prije jela kako bi ublažila kiselost i sprečila loše varenje.

Smjesa meda, cimeta u prahu i mlake vode smanjuje bolove od ujeda insekata u roku od par minuta.

Kako bi smanjili težinu, pijte mješavinu kašićice meda i pola kašičice cimeta u kuvanom vinu. Konzumirajte je svako jutro na prazan stomak, pola sata prije doručka.

Pasta od meda i praha cimeta se koristi i u konzmetici jer čisti lice i liječi akne

Redovno konzumiranje čaja sa medom i sa malo cimeta će ojačati imuni sistem, zaštitiće tijelo od virusnih i bakterijskih napada, produžiće vitalnost.

Izvor: Stil.kurir.rs/Foodimentary.com

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: