24.01.2021 u 15:23 | Recepti, Zdravlje | Komentari

OVA NAMIRNICA JE ZLATNI RUDNIK VAŠEG ZDRAVLJA! Evo na koji način može biti vaše tajno oružje protiv masnoće, raka i bolesti srca!

Iako ga većina nas gleda samo kao ukusnu zimsku salatu – kiseli kupus je mnogo više od toga i zato vam predlažemo da bez odlaganje pripremite jednu kacu za svoju porodicu.

kupus

Kao i svaka fermentirana hrana, kiseli kupus ima iznenađujuće zdravstvene prednosti i može ostati svjež za duži period, za razliku od sirovog povrća.

Pretpostavlja se da kiseli kupus vodi poreklo iz Kine, još od pre 2.000 godina. S obzirom na to da tada nisu postojali moderni vidovi prezervacije hrane, kao što su frižideri i zamrzivači, jedini način da se hrana ne pokvari brzo jeste bio proces fermentacije.

Fermentacija kupusa se smatra najstarijim vidom prezervacije kupusa i samim tim se smatra jednim od najvažnijih izvora hrane još od 4. veka pre nove ere.

Loading...

Pola šolje kiselog kupusa sadrži 20 odsto preporučene dnevno potrebne količine natrijuma. Osim toga, sadrži i 13 kalorija, od čega 0 grama masti, 4 grama vlakana, 7 grama ugljenih hidrata, 2 grama šećera i 1 gram proteina.

Od bitnih mikronutrijenata sadrži natrijum, vitamin C, vitamin K, gvožđe, mangan, vitamin B6 i folnu kiselinu.

Iznenađujuće zdravstvene prednosti kiselog kupusa:

Poboljšava probavu: Kiseli kupus je dobar izvor vlakana, što je vrlo važno za zdravlje probavnog sistema. Pomaže kod opstipacije, bolji rad crijeva, a sprječava grčeve i nadutost. Redovita konzumacija kiselog kupusa sprječava razvoj ozbiljnih bolesti kao što su rak debelog crijeva i želuca.

Povećava energiju: Visok sadržaj željeza povećava energiju, cirkulaciju krvi i metabolizam. Također sprječava anemiju i pomaže kod umora i glavobolje.

Jača imunološki sustav: Kiseli kupus je pun vitamina C, koji je jedan od najvećih potisnika imunološkog sustava. Visoka količina vitamina C igra važnu ulogu u regeneraciji stanica, proizvodnju bijelih krvnih stanica i stvaranju kolagena (ključna komponenta za gotovo svaki organ).

Jača kosti: Kiseli kupus je bogat vitaminom K, koji čuva snagu kostiju stvara protein koji regulira mineralizaciju kosti. Vitamin K također sprječava osteoporozu.

Smanjuje upalu: Kiseli kupus sadrži antioksidante, koji su poznati kao anti-upalna sredstva. Redovita konzumacija kiselog kupusa smanjuje bol u bilo kojem upaljenom području tijela.
Sprječava rak: Prema nekim studijama, snažni antioksidansi u kiselom kupusu uništavaju slobodne radikale, koji su ključni u stvaranju kancerogenih stanica.

Poboljšava zdravlje srca: Visok sadržaj vlakana u kiselom kupusu je također dobra za zdravlje srca. Vlakna sprječavaju negativan učinak kolesterola na arterije i krvne žile, što je vrlo važno u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Poboljšanje vida i zdravlja kože: Vitamin A je dobar za vid i zdravlje kože. Velika količina vitamina A nalazi se u kiselom kupusu pomaže smanjiti makularnu degeneraciju i stvaranje katarakte. Osim toga, ona također smanjuje crvenilo i bore.

Izvor: prirodnilijek

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: