25.02.2015 u 11:38 | Zdravlje | Komentari

Oslobodite se stresa za samo pet minuta uz ove sjajne savete

U stresnim momentima bilo bi sjajno kada biste mogli da poslušate neki od savjeta koje ste vjerovatno čuli mnogo puta: uzmite popodne slobodno, izađite na trčanje, dozvolite sebi produženi vikend ili prosto lezite u toplu kupku.

Na žalost, u ovakvom trenutku možete da priuštite sebi pet minuta da se oslobodite stresa. Kako je to uopšte moguće, pitate se? Vrlo lako, samo poslušajte neki od ovih savjeta.

stress1

Iako imate svega pet minuta, ustanite od stola, pa makar i samo da skuhate čaj ili možda kafu. Ideja je da se na kratko vrijeme udaljite od epicentra stresa i da se smirite. Par minuta da sredite misli je sve što je potrebno kako biste stvari sagledali iz drugačije perspektive.

Ukoliko ste nervozni, pod stresom ili opterećeni poslom, jedna od najboljih stvari koje možete da učinite jeste da pročitate neku interesantnu priču. Fikcije su idealne , posebno ako je priča duhovita i pomaže vam da se povučete iz realnosti, u neki drugačiji, zamišljeni svijet. Ovako možete da zaboravite na sve što vas iritira, makar na 5 minuta, dok se fokusirate na priču.

Provjeren način da se momentalno oslobodite negativnog naboja je da jednostavno stanete! Mnogi životni treneri kažu: ne postoji mnogo misterije, samo sjedite i probajte da raščistite misli. Ako ste religiozni ili duhovni, molitva može da pomogne da privremeno napustite svoje misli, i da u pomoć pozovete neke više sile koje će vam (možda) pomoći.

Ni jedan čovjek ne može da bude tužan ili pod stresom ako se smije. Ukoliko imate neki omiljeni video, dajte sebi par minuta odmora i pogledajte ga. Vidjetćete da, kada se vratite obavezama, vaše raspoloženje postaje mnogo bolje.

Ako ste veoma iznervirani nemojte da pijete kafu, jer vam kofein sigurno neće biti od pomoći. Topla, umirujuća šolja biljnog čaja – hoće. Proces pravljenja čaja može pomoći da se opustite, jer samo to što ste ustali od stola i otišli da skuhate čaj prebacuje tok misli na nešto drugo. Učinite nešto lijepo za sebe.

U zavisnosti od lokacije i toga šta vas je učinilo nervoznim, nekoliko udaraca po mekom jastuku može da bude od velike pomoći. Sa svakim novim udarcem, mislite o oslobađanju od stresa. Ipak, ako ste na radnom mjestu, nemojte ovu metodu da isprobavate na nekom od kolega.

Kada smo nervozni dišemo mnogo brže, a uzdasi su plitki i teški. Fokusirajte se i lagano dišite iz stomaka, umesto iz pluća. Polako, duboko dišite nekoliko minuta. Smirivanje tijela na ovaj način pomaže vam da smirite i vaše mentalno stanje.

Izvor: narodnilijek

Vaš komentar na članak: