17.12.2020 u 17:39 | Recepti, Zdravlje | Komentari

OČISTITE JETRU I OBNOVITE TIJELO: Narodni lijek koji izbacuje kamen i masnoće! (RECEPT)

Sve što unosite u tijelo hranom, inhaliranjem ili putem kože prolazi kroz jetru.

jetra

Jetra je nakon kože drugi po veličini organ u ljudskom tijelu. Obavlja preko 500 važnih funkcija u vašem organizmu.

Među najvažnijim zadacima jetre su: čišćenje organizma od toksina; regulacija masnoća; održavanje balansa hormona; proizvodnja krvnih bjelancevina, proizvodnja žuči.

Sve što unosite u tijelo hranom, inhaliranjem ili putem kože prolazi kroz jetru.

Masna, pečena, pržena hrana, alkohol, gazirani napitci, lijekovi i zagađen vazduh ubrajaju se u najveće neprijatelje ovog vitalnog organa.

Svojim toksičnim djelovanjem oni oštećuju jetru i narušavaju njenu funkcionalnost, te na kraju negativno djeluju na cjelokupno zdravlje.

Za potpunu funkcionalnost jetre od velike je važnosti zdrav način života, koji prije svega uključuje zdravu i pravilnu ishranu, boravak na svježem vazduhu te upotrebu prirodnih kozmetičkih i ljekovitih preparata.

Uz to, za očuvanje zdravlja, kako cijelog organizma tako i jetre, od velike je važnosti redovno čišćenje jetre ili detoksikacija.

Loading...

Pozitivno djelovanje detoksikacije: sprečava nastanak masne jetre; pomaže u eliminaciji kamena iz jetre i žuči; ubrzava metabolizam; podiže imunitet; jača energiju, koncentraciju i produktivnost; suzbija glavobolju, depresiju, umor i pospanost; otklanja neprijatan zadah kao i neugodan miris tijela; ublažava pa čak i u potpunosti suzbija alergije; doprinosi zdravlju i ljepoti kože; pospješuje gubitak suvišnih kilograma.

Top namirnice za čišćenje jetre

Mnoštvo je prirodnih namirnica koje pomažu u eliminaciji toksina iz jetre, a ujedno opskrbljuju tijelo zdravim i hranjivim materijama. Neke od njih su: jabuke; bademi; artičoke; avokado; bosiljak; repa; borovnice; brazilski orah; brokoli; zelje; pšenična trava; korijander; cimet; brusnice; maslačak; sjemenke lana; komorač; bijeli luk; grejp; godži bobice; zeleni čaj; konoplja; kelj; limunska trava; limun; maslinovo ulje; luk; peršun; đumbir; ananas; alge; susam; kurkuma.

Pomoću ovih namirnica možete napraviti i vlastite domaće napitke, koji će poboljšati eliminaciju toksina i masti iz jetre, te doprinjeti detoksikaciji cijelog organizma. Za vas smo pripremili četiri jednostavna recepta za detoks jetre.

Recepti za čišćenje jetre:

1. Zeleni čaj s bananom i limunom

Sastojci: ½ šoljice hladnog zelenog čaja; 1 banana; ½ limuna

Priprema: Štapnim mikserom usitnite bananu i limun, a zatim dobijenu smjesu pomješajte sa zelenim čajem. Napitak popijte svježe pripremljen.

Dobrobiti: Kombinacija zelenog čaja, limuna i banane odlična je za jačanje cijelog organizma. Zbog svog antioksidativnog djelovanja, zeleni čaj se često koristi u mnogim detoks programima.

Njegov katehin EGCG (epigalokatehin galat) je snažan antioksidans i naročito pomaže u brzom i temeljitom čišćenju jetre. Limun takođe uveliko doprinosi detoksikaciji. Ovaj citrus stimuliše oslobađanje enzima i pomaže da se toksini pretvore u topljivi otpad, koji se tada lako može izlučiti iz organizma.

2. Zlatna mješavina za čišćenje jetre

Sastojci: ½ male kašičice kurkume; komadić korijena đumbira; 1 limun; ½ šoljice vode.

Priprema: U šoljicu iscjedite sok limuna, zatim dodajte kurkumu, đumbir isječen na tanke kolutove i toplu vodu. Dobro promješajte te ostavite nekoliko minuta da se sastojci sjedine. Još jednom promješajte, jer će se kurkuma nataložiti na dnu, i popijte.

Dobrobiti: Ovo piće pomaže u detoksikaciji. Doprinosi i prevenciji od kamena u žuči. Zbog visokih antioksidativnih svojstava, kurkuma je na glasu kao odličan borac protiv mnogih bolesti. Kurkumin iz kurkume posebno blagotvorno djeluje na zdravlje jetre. Odličan je i za ublažavanje probavnih tegoba.

3.Smuti od borovnica za detoksikaciju

Sastojci: ½ šoljica borovnica; ¼ šoljice soka odbrusnica; 1 banana

Priprema: Pomješajte sve sastojke u blenderu, dok se ne formira homogena smjesa. Konzumirajte svježe pripremljeno.

Dobrobiti:Borovnice su bogate fitonutrijentima nazvanim proantocijanidini, koji su odličan antioksidant. Stoga je ovaj jednostavan smuti djelotvoran za brzu i snažnu detoksikaciju tijela. Borovnice takođe imaju antibakterijska i antivirusna svojstva što ih čini odličnim saveznicima u borbi protiv infekcija i upala.

4. Čudesna limunada od manga i đumbira

Sastojci: polovina manga, 1 limun; komadić đumbira; korica od jednog limuna;1 supena kašika soka od agave.

Priprema: Usitnite mango, limun i đumbir, dodajte koricu organski uzgojenog limuna i sok od agave te sve navedene sastojke obradite u blenderu.

Konzumirajte svježe pripremljeno.

Dobrobiti: Ova čudesna limunada blagotvorno će djelovati na cijeli organizam, a naročito će pomoći onima koji pate odmasne jetre. Đumbir je jedan od najpopularnijih začina sa snažnim djelovanjem u borbi protiv mnogih bolesti.

Pospješuje eliminaciju štetnih toksina, čime doprinosi zdravlju i funkcionalnosti jetre.

Izvor: alternativa-za-vas.com

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: