28.11.2015 u 9:03 | Voće, Zdravlje | Komentari

OČISTITE ARTERIJE: Uz pomoć samo jedne namirnice! Ne tražite rješenje u ormariću sa lijekovima

Budućnost liječenja i prevencije kardiovaskularnih bolesti ne nalazi se, izgleda, u ormarićima sa lijekovima, već u vašoj kuhinjskoj ostavi ili vrtu…

zakrčenje-arterija
Obični nar izgleda da može prevenirati napredak bolesti koronarnih arterija, prema studiji koja je objavljena u medicinskom žurnalu Atherosclerosis.

Štaviše, ta je studija pokazala da ekstrakt nara može prevenirati i čak dovesti do poboljšanja kod niza pataloških stanja, koja vrlo često dovode do smrtnog ishoda.

nar-prirodni-lijek

Kako je poznato, uzrok atheroskleroze je nakupljanje masnih materija na arterijskim zidovima, a eksperimenti o kojima se piše u žurnalu su provedeni nad miševima u labaratorijskim uslovima – davan im je ekstrakt nara zajedno sa vodom koju su pili. Iako je terapija narom nešto povećala nivo holesterola, zabilježeni su neki drugi pozitivni efekti, također vezani za kardiovaskularne bolesti – poput snižavanja visokog krvnog pritiska.

Ljekovitost nara, dakako, u narodu je poznata odavno, a nova istraživanja trebala bi voditi i njegovoj još uspješnijoj primjeni u liječenju.

Izvor: doznajemo

Vaš komentar na članak: