13.01.2021 u 22:24 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

OBJAŠNJENJE ZA IZJAVU “Kako ja nevakcinisan ugrožavam tebe vakcinisanog”

Kako to onaj koji ne primi vakcinu protiv korone jer tako želi – može da ugrozi drugog vakcinisanog, objašnjava biohemičarka Sanja Vujčić.

vaccination-2722937_1280

Sanja Vujčić je na Fejsbuku podsjetila na, kako kaže, čuvenu floskulu “Kako ja nevakcinisan ugrožavam tebe vakcinisanog? Imam pravo na izbor”. Njenu objavu prenosimo u cijelosti.

“Nijednu vakcinu ne mogu da prime sve osobe jer je neizvodljivo, zbog različitih faktora, uglavnom ili nije ispitivana bezbijednost za tu populaciju (npr. mlađi od 16 godina za Pfizer ili zbog prisustva pridruženih bolesti ili sklonosti alergijskim reakcijama).

Obično su najugroženije imunokompromitovane osobe, kao i osobe za koje ne postoje podaci da li smiju da prime vakcinu jer nije testirano (npr. nije ispitivana bezbijednost na mlađima od 16 godina u fazi hitnog postupka za autorizaciju, pa oni nisu kandidati za vakcinu; pošto se na trudnicama gotovo nikad ne ispituje u inicijalnoj fazi, one mogu primiti vakcinu uz napomenu da nije ispitana u toj populaciji itd.).

Loading...

Drugi problem je naravno količina vakcina, tj. nemogućnost da primi svaka osoba koja ispunjava uslove.

Dakle, nevakcinisana osoba neće ugroziti vakcinisanu pod uslovom da je vakcinisana razvila imunitet u dovoljnoj mjeri, ali ugroziće svakog ko nije vakcinisan, posebno osjetljivu populaciju jer je za njih najveća vjerovatnoća da razbolijevanje može biti životno ugrožavajuće.

Što je više onih koji nisu primili vakcinu, sve je lakše da se uspostavi lanac širenja zaraze, tj. prenos s jedne na drugu nevakcinisanu osobu.

Da, time što se osoba A ne vakciniše jer `ima pravo na mišljenje` ugrožava život osobe B koja svoje pravo na mišljenje koristi, ali ne smije da primi vakcinu iz nekog razloga.”

Izvor: nova

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: