08.02.2016 u 17:42 | Zdravlje | Komentari

Nevjerovatne koristi jabučnog ocata: Uklonite holesterol, smršavite i izliječite brojne bolesti

Ocat je jedan od najljekovitijih darova prirode čovječanstvu, a njegova hiljadugodišnja upotreba to i dokazuje. Jedna od najpoznatijih vrsta je jabučni ocat. Smatra se da se u liječenju koristi barem 10.000 godina, a sam otac medicine Hipokrat propisivao ga je kao ljekoviti eliksir.

jabučni-ocat1

Od davnina su ga narodi upotrebljavali kao konzervans, dezodorans, tonik za vitalnost, snagu, dezinfekciju i zacjeljivanje rana. Jabučni ocat u sastavu ima 19 od 22 važna minerala za rast, obnavljanje i održavanje organizma: kalij, natrij, magnezij, kalcij, bor, fosfor, sumpor, željezo, fluor. Sadrži vitamine C, E, A, B1, B2, B6, beta-karoten, bioflavonoide, pektin, jabučnu i octenu kiselinu.

Kako napraviti tonik od jabučnog octa

Standardni recept za tonik je 2-3 kašičice jabučnog octa u 30 ml vode. Jabučni ocat trebate razrijediti jer može oštetiti zubnu caklinu.
Da biste iskoristili sve njegove prednosti, koristite sirovi, nefiltrirani, nepasterizirani jabučni ocat, koji sadrži žive tvari i enzime. Uvijek ga promućkajte prije upotrebe.

Pomoć kod mršavljenja i dijabetesa

Uzimanje tonika prije obroka pomaže kod dijabetesa, potiče probavu, kontrolira apetit i potiče mršavljenje. Jabučni ocat snižava glikemijski indeks namirnica, poboljšava inzulinsku rezistenciju i omogućava kontrolu dijabetesa tipa 2. Octena kiselina u jabučnom ocatu sprečava odlazak hidroklorne kiseline iz želuca. Tako se hrana lakše probavlja bez pojave refluksa, nadutosti i plinova, a ujedno liječi zatvor i proljev. Istraživanja dokazuju da jabučni ocat uravnotežuje apetit, pojačava osjećaj sitosti i smanjuje želju za dodatnom hranom. Ocat čini dijete manje stresnima, jer istovremeno daje energiju i čisti organizam.

Loading...

Krvotok

Za reduciranje holesterola dnevno uzimajte 15 ml jabučnog octa. Vjeruje se da pektin apsorbira masti i holesterol te ih tako eliminira iz organizma, a aminokiseline iz octa neutraliziraju loši LDL holesterol. Za snižavanje krvnog pritiska pijte jednu kašičicu jabučnog ocata i jednu kašičicu meda u čaši vode dvaput dnevno.

Med i jabučni ocat obiluju kalijem, koji reguliše nivo natrija u krvi, normalizirajući krvni pritisak. Sadrže i magnezij koji smanjuje pritisak na krvne stijenke. Blaži oblik hemeroida nekoliko puta dnevno namažite s čistim jabučnim octom. Na varikozne vene ujutro i navečer nanosite obloge od čistog jabučnog octa. Za ublažavanje krvarenja iz nosa u nosnice stavite vaticu natopljenu jabučnim octom i legnite. Od octa će krvarenje prije proći.

Zdravlje kostiju i zglobova

Iako je kiselog okusa, jabučni ocat zapravo alkalizira organizam i odlično djeluje na giht i artritis. Smanjuje bol, uklanja ukočenost zglobova i eliminira višak tekućine. Zbog bogatog mineralnog sastava jabučni ocat pomaže u održavanju zdravlja kostiju i borbi protiv osteoporoze. Kod artritisa masirajte bolne zglobove mješavinom od 125 ml jabučnog octa i 60 ml maslinovog ulja te pijte razrijeđeni ocat prije svakog obroka. Kod gihta promiješajte dvije kašičice jabučnog octa i dvije kašičice meda u čaši vode i pijte triput dnevno prije obroka. Na oboljelim mjestima držite obloge od čistog octa, minimalno 15 minuta. Tonik s medom izvrstan je za mišićne grčeve i grčeve u nogama.

Kožne tegobe

Jabučni ocat potiče staničnu izgradnju kože i vezivnog tkiva. Zbog toga ga možete koristiti u službi ljepote i zdravlja kože, kose i noktiju. Akne i masnu kožu nekoliko puta dnevno mažite mješavinom od dvije kašike jabučnog octa i 30 ml vode. Staračke pjege jednom dnevno mažite mješavinom od jedne kašike jabučnog octa, jedne kašičice soka od luka i 30 ml vode. Mrlje bi trebale izblijediti za dvije sedmice.

Gljivice na noktima ili atletsko stopalo močite dvaput dnevno u jednakom omjeru jabučnog octa i vode. Nanosite čisti jabučni ocat na oboljela mjesta nekoliko puta dnevno i prije spavanja. Kod žuljeva i kurjeg oka namočite noge u toploj vodi. Zatim istrljajte tvrda mjesta s kamenom, stavite oblog od jabučnog octa te povežite. Ponovite sljedeće jutro. Na oteklinama ili površinskim opekotinama držite oblog od čistog jabučnog octa jedan sat. Djelovat će brže nego led. Pelenski osip, lišajeve ili ekceme mažite jednakim omjerom jabučnog octa i vode. To će eliminirati gljivice i bakterije koje ga uzrokuju.

Njega kose i tjemena

Za uklanjanje prhuti, natopite tjeme i kosu s čistim jabučnim octom i pustite da odstoji pola sata, a zatim isperite. Mješavinu od 1 dcl octa i 2 dcl vode možete koristiti umjesto regeneratora za sjaj kose i uklanjanje različitih nečistoća te lakše raščešljavanje.

Dišne tegobe

Na prve znakove prehlade uzimajte kašičicu jabučnog octa s vodom nekoliko puta dnevno. Kod noćnog kašlja poprskajte jastučnicu na kojoj spavate s jabučnim octom. Ako patite od astme, pijte tonik i stavljajte obloge od jabučnog octa na zapešća.

Glavobolja i nesanica

Boli li vas glava, osim pijenja tonika, dodajte dvije kašičice jabučnog octa u bočicu s vodom i inhalirajte pet minuta. Za nesanicu, pomiješajte kašiku jabučnog octa sa šoljom meda. Pojedite jednu kašiku, a ako ne djeluje, za jedan sat ponovite. Ovo će vam omogućiti duži i kvalitetniji san.

Ženske tegobe

Ako imate bolnu i obilnu menstruaciju ili trudničke mučnine popijte tonik ujutro, a kod valunga i noćnog znojenja pijte ga i navečer. Iako neke vrste octa mogu pogoršati gljivice zbog prisustva kvasca, ovdje to nije slučaj pa jabučni ocat pomaže u liječenju gljivičnih infekcija poput kandide. Ispirite spolne organe razrijeđenom otopinom jabučnog octa i pijte tonik, jer sprečava rast gljivica i bakterija.

Žučni kamenci

Pijte tonik od jabučnog octa i vode prije obroka zajedno s 2 dcl prirodnog nefiltriranog jabučnog soka. To će spriječiti stvaranje i rast žučnih kamenaca.

Neugodni mirisi

Jabučni ocat djeluje kao prirodni dezodorans jer uništava bakterije. Dovoljno je da jednom dnevno njime prebrišete pazuhe. Da biste spriječili znojenje stopala, dva do triput tjedno močite ih u kupki sa 75 ml jabučnog octa.

Prevencija raka

Jabuke i jabučni ocat obiluju tvarima koje djeluju antikancerogeno – snažnim antioksidansom betakarotenom, polifenolima, flavonoidima i pektinom, koji na sebe veže kancerogene tvari i izbacuje ih iz organizma. Zato svaki dan pojedite jabuku i popijte tonik od jabučnog octa. Ovo su samo neke od bolesti kod kojih jabučni ocat može pomoći. Najbolji način da iskoristite ljekovitost jabučnog octa je da svaki dan natašte popijete njegov tonik.

Kako napraviti jabučni ocat

Recept:

Iscijedite sok iz jabuka i ulijte ga u bocu sa širokim grlom tako da napunite dvije trećine boce. Pokrijte tanjurićem tako da sa strana može ulaziti zrak. Promiješajte tri do četiri puta na dan. Nakon par dana počet će se pjeniti, ali neka vas to ne brine. Kada se pročisti, držite ga oko tri mjeseca na hladnom i tamnom mjestu. Promiješajte jednom dnevno. Nakon tri mjeseca procijedite ga kroz gazu u boce. Jabučni ocat čuvajte u hladnjaku.

Izvor: alternativa-za-vas.com

Vaš komentar na članak: