20.05.2015 u 13:25 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Nevjerovatna ljekovita svojstva – Recept kako se pravi ulje od kantariona

Ljekovito djelovanje kantariona: Kantarion ima mnogostranu ljekovitost te je već u starom vijeku bila veoma omiljena.

Dioskorid je opisao neke njene ljekovite efekte, Plinije Sekund spominje je u veoma pohvalnom svjetlu a ne manje i grčki ljekar Galen. Paracelsus je bio veliki pristalica kantariona i preporučivao je kao ljekovitu biljku za čišćenje rana i krvi. Kneipp, Bohn, Flamm, Eckstein, Madaus i drugi nadopunili su njenu ljekovitu vrijednost tako da je kantarion, uprkos svim anorganskim ljekovima i dalje zadržala istaknuto mjesto u prirodnom lječenju.

kantarion-ulje

Kantarion je biljka za rane jer ima svojstva da umiruje bolove i da steže; ona je hvaljena kao izvrstan lijek za živce a djeluje na smanjenje grčeva kao i na rastvaranje sluzi. Prije svega se preporučuje ulje od kantariona protiv opekotina, svježih rana koje krvare, povreda mišića, izliva krvi, nagnječenja tkiva i za liječenje bubuljica, čireva otoka. Ulje od kantariona veoma je dobro kao sredstvo za njegu kože, kako kod nečistoće i ispucale kože, tako i kod suve ljuskave kože i dr.

Priprema ulja od kantariona: Ulje od kantariona toliko je poznato i omiljeno da se zbog velike potrebe nude i lošiji proizvodi. Ti „specijaliteti“ najvećim su dijelom falsifikovani, obojeni bojom alkanin i zbog toga bezvrijedni. Najsigurnije će proći onaj koji taj prirodni lijek pripremi sam. Priprema je sasvim jednostavna, a ulje od kantariona treba biti na raspolaganju u svakom domaćinstvu, tim više što njegova ljekovitost traje i do 2 godine.

Biljka kantariona se sakupi i svježa donese kući. Da biste bili uvjereni da sakupljate zaista pravu biljku a ne neku sličnu drugu vrstu koja nema ljekovitosti, treba listove pobliže pogledati jer su oni kod kantariona sitno izbušeni a i cvjetove treba među prstima satrti pa će se obojiti krvavo-crvenom bojom. Poslije skupljanja treba oprezno skinute listove i cvjetove staviti u jednu prostranu bocu sa širokim grlom, i preko toga preliti 3-4 puta veću količinu najfinijeg maslinovog ulja.

Poslije toga se boca dobro začepi i stavi na sunce da stoji 6 do 7 nedelja. Sadržaj boce se češće promućka. Ako je ljeto kišno i nije sunčano, boca se stavi na toplo mesto u blizini štednjaka. Poslije tog vremena ulje će poprimiti svetlocrvenu boju. Sada se čitav sadržaj boce prelije kroz čistu krpu i dobro iscijedi ostatak biljke. Ako se sada nakon ponovog stajanja pokaze na površini vodeni sloj, treba ga skinuti gumenom cjevčicom. Time je, na tako jednostavan način, uvijek u kući na raspolaganju jedan od najboljih prirodnih ljekova.

Treba još spomenuti da je ovo ulje, uzimano kašikom, bezbolni lijek protiv crevnih glista. S obzirom da ovo ulje lagano zatvara, moraju osobe koje naginju zatvoru uskoro nakon uzimanja uzeti sredstvo za poboljšanje stolice (krušina, rabarbara, sena i dr.).

Osim već nabrojenih mogućnosti primjene ulja od kantariona kao sredstva za rane i njegu kože, ono je i odlično sredstvo za masažu kod krstobolje (lumbago), bolova izazvanih gihtom i reumatizmom, iščašenja i bolova u leđima.

Unutrašnja primjena kantarionovog ulja: Ulje od kantariona može se uzimati i kao lijek iznutra i to 10-15 kapi na pola čajne kašike vode a ne na šećeru. U ovakvom obliku primenjuje se kod bolova u trbuhu, kolika, upale crijeva, kod nekontrolisanog mokrenja u krevet djece ili odraslih i kod prekomjerne sluzi u plućima (katar).

Ulje od kantariona treba uvijek čuvati na tamnom mjestu a najbolje je da se ulje nakon pripreme ulije u tamnu bocu.

Izvor: aura

Vaš komentar na članak: