10.01.2016 u 10:53 | Zdravlje | Komentari

Ne bacajte lišće mrkve

Dugi niz godina sam bacala lišće mrkve misleći da sigurno nešto nije uredu s tim listovima kada svi to bacaju. Nije jasno kako je krenulo s tom dezinformacijom, ali je sigurno vrijeme da se to ispravi.

lisce-mrkve

Niti jedan “grincek” (povrće za juhu) ne sadrži lišće mrkve. Možda list mrkve ne daje neki poseban okus juhi, ali nikako nije za bacanje. Listovi mrkve nisu otrovni i potpuno su jestivi ! Jedini argument protiv je sastojak furokumarin na koji neki ljudi mogu reagirati blažim alergijskim dermatitisom i to samo prilikom izloženosti suncu. Isti sastojak sadrži i list pastrnjaka.

Mlado lišće mrkve je izuzetno bogat izvor vitamina i minerala. U proljeće treba maksimalno koristiti tu namirnicu. Po nekim ljekovitim svojstvima je lišće mrkve čak i kvalitetnije od samog korijena. Sadrži više vitamina C od korijena i više vitamina K nego ijedno drugo povrće. Ima detoksično djelovanje na jetru i cijelo tijelo. Bogato je čitavim nizom drugih minerala koji pozitivno djeluju na čitav metabolizam kao i na sprečavanje razvoja tumora. Djeluje antiseptički, protiv lošeg zadaha, bolnih desni i kod zubobolje.

Bogatstvo kalija daje toj namirnici pomalo gorak okus, no to nije razlog za izbjegavanje ovog povrća. Gorčina se može ublažiti kuhanjem. Lišće mrkve možete koristiti u salatama, omletima. Možete raditi juhu od lišća mrkve na način kako i inače radite juhe od lisnatog povrća. Čaj od lišća mrkve je odličan za čišćenje organizma.

S obzirom na istaknuto svojstvo čišćenja i pokretanja metabolizma, najčešće koristim lišće mrkve u proljetnim sokovima. Mlado lišće je odlično paše uz jabuku ili slično voće.

Sastojci koje stavljate u blender:

– nekoliko mladih stabljika lišća mrkve
– 2 komada voća (jabuka, kruška…)
– 2 čaše vode

Ponekad se među tim sastojcima nađe i mlado lišće cikle, kefir.. Sve su to sastojci koji će na najbolji mogući način ujutro nahraniti vaše tijelo.

Izvor: gazdarica

Vaš komentar na članak: