02.09.2016 u 9:59 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Napitak koji otklanja svaku bol, djeluje protivupalno i izvlači iz depresije

Antioksidansi u našem organizmu su glavni u ometanju i regulaciji rasta slobodnih radikala, koji imaju sposobnost da izazivaju mnoge bolesti.

napitak-od-kurkume

Kurkuma je na vrhu liste začina koji se koriste u kuharskim specijalitetima (u Indiji se ne može zamisliti obrok bez kukurme), ali je također i neizostavan dio raznih ljekovitih sredstava koji imaju veliki učinak na zdravlje.

Ovaj začin sadrži oko 300 antioksidansa, a baš zbog toga vam nudimo recept za sok od kukurme u prahu. Napitak koji dobijate djeluje kao multinapitak, a pogledajte u čemu je sve dobar.

Sastojci za napitak:

- 1 kašika kukurme u prahu
- 1 komad đumbira (oko 5 cm)
- 5 mrkvi
- 2 limuna
- 1 narandža
- 1 krastavac

Očistite limun, narandžu, đumbir i mrkvu. Sve sastojke izmiksajte u blenderu, a po želji dodajte led i slobodno ga možete konzumirati.

Sok od kurkume ublažava upale izazvane artritisom, jer sadrži antioksidans kurkumin koji ublažava ukočenost i opekotine zglobova.

Kako je poznato da slobodni radikali mogu izazvati mnogih bolesti od kojih je najčešći rak. Kurkumin sok je uspešna prevencija raka jajnika, debelog crijeva, prostate i dojke.

Napitak ima moć da smanji nadutost, gorušicu i gastritis. Kurkumu možete konzumirati i u prahu, dodajući jednu kašičicu uz kafu. Sok od kurkume kontroliše holesterol, štiti krvne sudove i srce, delujući preventivno na kardiovaskularne bolesti.

Izvor: dnevno

Vaš komentar na članak: