18.09.2019 u 17:27 | Voće i povrće, Zdravlje | Komentari

Namirnice koje prirodno mogu sniziti nivo holesterola u krvi

Holesterol je supstanca nalik masti koja se nalazi u svim ćelijama u našem tijelu, a najčešći uzrok visokog holesterola je nezdrav način života. Međutim, postoji osam namirnica koje biste trebali uzimati ako želite prirodno sniziti nivo holesterola.

vegetables-573961_640

Zasićene masnoće, vrsta loših masnoća, nalaze se u mesu, ribi, jajima, maslacu, siru, prženoj, masnoj i prerađenoj hrani. Ova hrana uzrokuje da lipoprotein niske gustine, LDL (loša masnoća), povisi holesterol. Pušenje snižava HDL (dobru masnoću), posebno kod žena, piše klix.ba

Prema riječima stručnjaka, holesterol je nevidljiva prijetnja. Dijetetičarka i klinička pedagoginja (UCT) Nasreen Jaffer objašnjava zašto nije uvijek očigledno da imate problem.

“Nema mnogo vidljivih znakova da imate visok holesterol. Jedan uobičajeni znak, naprimjer, uključuje masne naslage koje se pojavljuju u blizini očiju. Vrlo često se dešava da samo ako pacijenti imaju prve bolove u grudima ili srčani udar otkriju da imaju problem”, kazala je ona.

Loading...

Zbog ovoga ona preporučuje da svi naprave test krvi barem jednom godišnje kako bi utvrdili nivo holesterola u krvi te da pokušaju uključiti ove namirnice u svoju dnevnu prehranu.

Paradajz

Dodajte paradajz sos svojoj tjestenini ako želite da zadržite holesterol pod kontrolom. Paradajz je značajan izvor biljnog spoja koji se naziva likopen, koji smanjuje nivo LDL holesterola.

Zeleni i crni čaj

Zeleni i crni čaj mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola. Zeleni čaj priprema se od nefermentiranog lišća, a crni čaj od potpuno fermentiranih listova iste biljke. Istraživači vjeruju da su katehini, vrsta antioksidansa koji se nalazi u čaju, odgovorni za ovo djelovanje.

Bademi

Pokazalo se da svakodnevno konzumiranje badema pozitivno utječe na zdravlje srca. Bademi snižavaju ukupni nivo holesterola za od tri do 25 posto. Nivo LDL-a snižavaju za od četiri do 35 posto, piše Health24.

Zob

Zob je poznata kao superhrana. U jednom tajlandskom istraživanju su ljudima s visokim holesterolom davane namirnice kao što su riža i zob i to četiri sedmice. Ljudi koji su jeli zob imali su za pet posto snižen ukupni holesterol i deset posto smanjene vrijednosti LDL-a.

Jabuke

Ispostavila se kao tačna izreka da jedna jabuka dnevno drži osobu dalje od ljekara. Ovo korisno voće pomaže u suzbijanju faktora rizika koji su obično povezani s bolestima srca snižavajući nivo holesterola. Tipična jabuka ima oko četiri grama vlakana, što može pomoći u snižavanju ukupnog nivoa holesterola. Jabuke su bogate i rastvorljivim vlaknima, što je dobro za uklanjanje dodatnih masnoća iz tijela. Konzumacija samo jedne jabuke dnevno može sniziti nivo LDL-a do 40 posto.

Maline

Slatke i ukusne, maline snižavaju nivo LDL-a i podižu nivo HDL-a. Istraživači nagađaju da ovi povoljni učinci dolaze od visokih nivoa prirodnih antioksidanasa nazvanih polifenoli, spojeva koji bobičastom voću daju svijetlu boju.

Leća

Jedan od razloga da zavolite leću su vlakna. Rastvorljiva vlakna u leći formiraju ljepljivu supstancu koja “hvata” holesterol i pomaže da on bude izbačen iz tijela.

Maslinovo ulje

Nezasićene (dobre) masti koje se nalaze u maslinovom ulju (te ulju kanola i oraha) imaju dodatnu korist u snižavanju nivoa LDL-a bez utjecaja na HDL.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: