11.12.2020 u 19:22 | Zdravlje | Komentari

NAJUKUSNIJE TRADICIONALNO JELO NA KAŠIKU: Pasulj po receptu Steve Karapandže je praznik za sva čula!(RECEPT)

Legendarni kuvar, koji je decenijama domaćicama širom bivše Jugoslavije odavao svoje gastro tajne, otkrio je da najviše uživa u jelu koje se redovno nalazi na trpezama – domaćem pasulju za koji ima svoj recept!

beans-2335249_1280

Veliki majstor kulinarstva Stevo Karapandža u toku svoje višedecenijske karijere osmislio je na hiljade recepata, ali jelo u kojem najviše uživa zapravo je vrlo jednostavno.

Specijalitet kojeg nikad ne može da se zasiti jeste jelo koje se makar jednom mjesečno nalazi na trpezama – čorbast pasulj. Donosimo vam recept ovog majstora svog zanata za savršen pasulj.

Sastojci:

Loading...

- 450 gr pasulja (tetovac ili gradištanac)
- 2 šargarepe
- 2 glavice crnog luka
- 1 struk praziluka
- 2 lovorova lista
- 300 g suvog mesa (krtina ili rebarca)
- 1 kašičica crvene mlevene paprike
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
- 1 kašika biljnog začina
- 2 kašike brašna
- 30 ml ulja
- po ukusu soli

Priprema:

Pasulj očistiti, oprati i potopiti ga u hladnu vodu uveče prije kuvanja. Ujutru staviti da se kuva, pustiti da provri, pa kuvati oko desetak minuta. Procijediti prvu vodu, pa pasulj naliti toplom vodom. Isjeckati sitnije 2 glavice crnog luka, pa dodati pasulju, kao i 2 lovorova lista.

Očistiti i naseći šargarepe, propržiti s lukom, pa dodati pasulju. Dodati oprano suvo meso ili rebra. Kuvati oko sat i po do dva sata (u zavisnosti od vrste pasulja). Po potrebi dodati još vode, u zavisnosti koliko čorbast pasulj želite.

Kad je pasulj kuvan, napraviti zapršku. Zagrijati ulje u tiganju, dodati brašno, propržiti pazeći da ne zagori. Prohladiti, pa dodati mljevenu papriku. Dobro promiješati i sipati u kuvani pasulj.

Dodati biljni začin po ukus, biber i soli po ukusu. Kuvati još 5 minuta i isključiti.

Izvor: stil

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: