31.03.2015 u 18:56 | Ljepota, Zdravlje | Komentari

Najefikasniji kućni tretmani protiv tamnih mrlja na licu

Tamne mrlje čest su problem sa kojim se susreće veoma velik broj žena. Na njihovo nastajanje mogu uticati razne stvari, a neke od njih su negativan uticaj sunčeve svjetlosti i uticaj hormona tokom trudnoće. Srećom, određeni prirodni tretmani mogu vam pomoći da ih “smanjite” i izblijedite te da postepeno riješite ovaj problem.

PHOTO: pixabay

PHOTO: pixabay

Limun

Limun djeluje kao prirodni agens za izbjeljivanje. Nanošenje svježe cijeđenog soka od limuna na tamne mrlje ili zahvaćena područja jedan je od najboljih kućnih lijekova. Najbolje je da tufer natopite sokom od limuna te da ga tako nanesete na lice. Isperite nakon petnaestak minuta.

Napomena: nakon nanošenja soka od limuna, izbjegavajte izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti. Takođe, imajte na umu da cijeli proces izbjeljivanja fleka može biti dugotrajan, ali ipak efikasan. Sok od limuna nemojte nanositi više od dva puta dnevno.

Ulje vitamina E

Ulje vitamina E u svom prirodnom obliku sadrži antioksidante koji pomažu da se izjednači ten i smanje tamne mrlje. Takođe, prirodni proizvodi obogaćeni ovim uljem pomažu u izbjeljivanju tamnih mrlja. Ulje je potrebno nanositi do dva puta dnevno te ispirati mlakom vodom nakon dvadesetak minuta.

Sok od luka

Nije baš “najmirisniji” lijek, ali je djelotvoran. Potrebno je iz glavice crvenog i bijelog luka iscijediti sok koji ćete nanositi na tamne mrlje dva puta dnevno. Najbolje je da štapić za uši natopite sokom i direktno nanesete na zahvaćeno područje. Nakon 15 minuta isperite mlakom vodom te još jednom isperite koristeći blago sredstvo za umivanje (čisto da biste se riješili mirisa soka).

Mlijeko i med

Pomiješajte kašiku meda sa mlijekom kako biste dobili pastu koju ćete nanijeti na zahvaćeno područje. Nakon petnaestak minuta, lice isperite mlakom vodom. Mlijeko je, između ostalog, poznato i kao pirodni agens za izbjeljivanje, a med je odlično sredstvo za hidrataciju. Kao i kod prethodnih tretmana, pastu nanosite dva puta dnevno.

Izvor: minimagazin

Vaš komentar na članak: