01.02.2015 u 12:52 | Zdravlje | Komentari

Multipla skleroza, simptomi, način liječenje, dijeta. Kako se izboriti sa ovom bolešću

Multipla skleorza je hronična, inflamatorna, nezarazna, progresivna, multifokalna demijelinizirajuća, autoimuna bolest centralnog nervnog sistema koja se može manifestovati različitim neurološkim ispadima.

multipla_skleroza (1)

Češće pogađa žene, a prvi simptomi javljaju se između 20. i 50. godine života.

Simptomi se najčešće javljaju u atacima i remisijama, ili sporo progresivno tokom vremena.

Samo boljenje je nepoznate etiologije, brojni su infektivni agenski navedeni kao potencijalni uzročnici. Precipitirajući faktori su infekcije gornjeg respiratornog trakta, rani postpartalni period, te pshihološki stres.

Najvjerovatnije je da MS nastaje kao pogrešan odgovor imunog sistema na infektivnog uzročnika, dovodeći do destrukcije mijenlinskog omotača nerava i gubitkom aksona.

Simptomi:

Bolest može davati različitu simptomatologiju, te gotovo da nema simptoma od strance CNS-a u samom početku oboljenja. Obično počinje parestezijama (osjećaj žarenja), slabošću mišića, duplim slikama (diplopije). Slabosti su uvijek jednostrane i nikada simetrične na ekstremitetima druge polovine tijela, praćene osjetom utrnulosti, škakljanja ili gmizanja na šakama ili stopalima.

Loading...

Nakon nekog vremena javlja se opšta slabost, brzo zamaranje, smetnje mokrenja. U uznapredovalom stadiju bolesti imamo simptome od strane oštećenog malog mozga kada se javlja karakteristični trijas: nistagmus (ritmično, nevoljno trzanje očnih jabučica), intencioni tremor (podrhtavanje ruku pri kraju planiranog pokreta) i skandirani govor.

Bol je čest simptom pacijenata sa MS koji može biti posljedica direktnog oštećenja neurona, ili posljedica neuromišičnokoštanih problema.

Često donosi i neuropsihološke probleme: gubitak pamćenja, depresiju i kognitivne poteškoće.

Liječenje:

Liječenje MS je dosta odgovoran i multidisciplinaran tremtan. Postoji medikamentozni tretman, koje Vam propisuje Vaš ljekar i kojeg ste dužni precizno provoditi.

Fizikalni tretman čiji je cilj da minimalizira onesposobljenje i maksimalizira funkcionalnu sposobnost u svima fazama bolesti.

Dijeta koja podrazumijeva preporuku ishrane za oboljele od multiple skleroze. Potrebno ju je provoditi uz gore navedena dva načina liječenja kako bismo minimalizirali napredak oboljenja.

dr swankSwankova dijeta se bazira na niskom unosu masti. Autor dijete je Dr Roy L. Swank. Dijeta je dosta jednostavna za razumijevanje i primjenu. Swankova dijeta je preporučljiva ljudima koji boluju od multiple skleroze. Osnovne smjernice dijete:

-zasićene manoće se unose maksimalno do 15 gr dnevno
-nezasićene masnoće od 20-50 gr dnevno
-kod oboljelih od multiple skleroze, prvu godinu ne uzimati crveno meso, a nakon toga dozvoljeno je jednom nedeljno
-mliječni proizvodi koji se uzimaju moraju biti sa niskim sadržajem masnoće
-ne jesti industrijski obradjenu hranu koja u sebi sadrži zasićene masnoće
-multivitaminski i mineralni preparati se preporučuju

Uz ovu dijetu, treba se truditi da se izbjegnu stresne životne situacije, treba se dovoljno odmarati i ražmišljati optimistički.

Ulja koja je poželjno koristiti u ishrani su:

-ulje sjemenki suncokreta
-maslinovo ulje
-susamovo ulje
-ulje lanenih sjemenki
-ulje sojinih sjemenki
-ulje kikirikija

Najbolja su hladno cijedjena ulja. Jednom korićeno ulje, za pečenje, prženje itd. nemojte nikad ponovo koristiti. Vodite računa o dozvoljenim količinama. Izbjegavajte kokosovo ulje, palmino ulje, maslac, margarine itd.

Mliječni proizvodi:

-mlijeko sa niskim sadržajem masnoće
-mladi nemasni sir
-jogurt sa niskim sadržajem masnoće
-pavlaka sa niskim sadržajem masnoće

Žitarice i hljeb od cijelog zrna je dobar za vas. Pirinač i tjestenina su dozvoljeni u ishrani. Svu konzervisanu hranu treba izbjegavati. Pića koja sadrže kofein treba smanjiti, a u nekim slučajevima i potpuno izbaciti iz upotrebe.
Povremeno je dozvoljena po jedna čašica vina. Vodu piti po želji. Voće i povrće je važno u ishrani i kod ove dijete.
Od mesa može se konzumirati pileće i ćureće meso, bez kožice. Sva bijela riba je pozeljna u ishrani.

Nakon ove dijete imamo OMS (overcoming multiple sclerosis) dijeta je bazirana na Swankovoj, ali dodatno zaoštrena, sukladno novim, recentnim istraživanjima (npr. o opasnostima mliječnih proteina za oboljele od MS-a).

OMS dijeta:

-provodi se tijekom cijelog života

-najbitnije je držati količinu zasićenih masnoća ispod 20 grama dnevno (pa i ispod 15), te maknuti mliječne proteine

-mogu se jesti: riba i svi morski plodovi, bjelanjak, svo voće, svo povrće, sve žitarice i mahunarke, orašasti plodovi, ekstra djevičansko maslinovo ulje (s tim da iako nije izrijekom spomenuto, ja bih tu dodala i druga hladno prešana ulja u umjerenim dozama – ali to je moja interpretacija), kakao (čisti, umjereno), soja, tofu, seitan, alkohol (npr. vino) – umjereno

-izbjegavati:
meso i suhomesnati proizvodi, žutanjak, mlijeko i mliječni proizvodi (npr. sladoled), masnoće: svinjska mast, maslac, vrhnja, hidrogenizirana biljna ulja i SVI PROIZVODI KOJI IH SADRŽE (keksi, lisnata tijesta, krafne, buhtle, kolači iz slastičarnice, čokolada, štrukli, pizza (osim ako nije s povrćem i maslinovim uljem).

Dodatni savjeti:

Indijaska konoplja:
pomaže u smanjivanju grčeva, tremora i nesanice pa čak i u potpunom uklanjanju napadaja. Istraživanja potvrđuju da indijska konoplja sprječava upale na mozgu i leđnoj moždini, štiti živce i funkcije tijela.

Akupunktura vlasišta:
daje velik uspjeh u ublažavanju boli, grčeva, slabosti, paralize udova i poremećaja ravnoteže. Samnjuje učestalost relapsa samog oboljenja.

Čišćenje organizma od taloženja metala:
MS je povezana sa povećanim taloženje metala u organizmu stoga se preporučuje učestalo čišćenje organizma. Kod MS najbolje efekte daje čišćenje pomoću prirodnih helata, hlorofil.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: