14.03.2016 u 18:28 | Kako smršati, Zdravlje | Komentari

MIT O HRONO ISHRANI Zdrava dijeta koja je osvojila svijet

Jedete koliko hoćete, a mršavite i pucate od zdravlja. Da, to je hrono ishrana, a ključ je u pravilnom kombinovanju namirnica.

dijeta

Od kada je, 2003. godine, dr Ana Gifing osmislila i patentirala program hrono ishrane, taj režim postao je nevjerovatno popularan. U Srbiji je počela prava hrono revolucija. Ideja da ne moramo da brojimo kalorije, gladujemo, a možemo da mršavimo, predupredimo najčešće bolesti današnjice i sve fiziološke procese u organizmu dovedemo u ravnotežu – svima se dopala.

- Hrono ishrana je spoj uravnotežene i pravilno kombinovane ishrane koja prati bioritam i reguliše metabolizam - objašnjava dr Gifing i dodaje da je ovaj način ishrane toliko omiljen zato što je komforan za primjenu. Može da se primenjuje na poslu, na putu, u restoranu, na proslavama.

Kad se savladaju osnovna pravila, veoma je jednostavan, a ono što je najvažnije, rezultati su izvanredni i vrlo brzo se vide. Program hrono ishrane bazira se na glikemijskom indeksu namirnica, kiselo-baznom odnosu namirnica, insulinskom ideksu, kao i takozvanom satajeti indeksu ili zasitnosti određenih vrsta namirnica. Bitan aspekt ovog načina ishrane je i satnica obroka, to jest kada se šta jede, a ako počnete da primenjujete taj režim, prvo ćete se sresti s restrikcijom. Šta to znači?

Loading...

- Restrikcija je prvi korak u primjeni hrono ishrane. Ona traje minimum 28 dana, a u tom periodu, nakon testa intolerancije na hranu, iz ishrane se eliminišu određene namirnice. Njihovim uklanjanjem postiže se rasterećenje u digestivnom traktu i bolji metabolizam - objašnjava dr Gifing.

Ono što hrono ishranu izdvaja od drugih režima ishrane jeste pravilno kombinovanje namirnica.

- Ako pravilno kombinujete hranu, možete da jedete koliko god hoćete. Svako ko je počeo da se hrani na ovaj način već poslije 24 sata osjećao se mnogo bolje. Kad su u pitanju gojaznost, šećerna bolest, visok holesterol, poboljšanje je evidentno već za 10-15 dana.

Program „Hrono ishrana dr Gifing“ registrovan je 2009. godine u Zavodu za intelektualnu svojinu u Hrvatskoj, Sloveniji, Švajcarskoj, Belgiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj. Primjenjuje se i u okviru aktivnosti dvije američke klinike koje se bave preventivnom medicinom. Može se reći da je ovo autentični srpski patent prepoznat i u svijetu.

10 ZLATNIH PRAVILA

1. Doručak je najvažniji obrok u toku dana i obavezan je. Idealan doručak treba da sadrži masti, bjelančevine i spore šećere (pecivo, cerealije), jer je samo ujutro naš organizam prilagođen kombinovanom varenju te hrane.

2. Prije doručka možete da popijete samo biljni čaj s nekoliko kapi limuna.

3. Kafa se pije 30 minuta poslije obroka.

4. Između obroka mora da prođe najmanje tri sata, a idealno je četiri. Ne postoje ograničenja u količini hrane koju možete da pojedete.

5. Treba jesti bjelančevine životinjskog porijekla i povrće koje ne sadrži skrob. Kako je ručak takozvano punjenje baterija, taj obrok ne treba preskakati.

6. Hrono ishrana ne preporučuje kombinovanje proteina i ugljenih hidrata za ručak i večeru. Potrebno je godinu dana da se organizam metabolički očisti od toksina nakupljenih usljed lošeg i sporog metabolisanja kombinovanih namirnica.

7. Zabranjene su sve vrste grickalica između obroka. Voće se ne jede ujutru, a slatkiši i tjestenina se ne smiju jesti uveče. Hljeb, testenine i skrobna povrća konzumiraju se najkasnije do 15 časova.

8. Užina u vidu svježeg, suvog ili koštunjavog voća preporučuje se oko 17 sati, ali samo kod osoba koje ne praktikuju ovaj režim da bi smršale.

9. Idealno vrijeme za večeru je 19 časova, a idealan izbor su laki proteini i salate. Kombinujte masne ribe kao što su skuša, losos, som i druge uz sezonske salate prelivene hladno cijeđenim uljima.

10. Posljednji obrok u toku dana treba da bude najmanje dva sata prije spavanja!

Izvor: blic

Vaš komentar na članak: