05.04.2016 u 5:19 | Zdravlje | Komentari

Maslačak liječi rak, hepatitis, jetru, bubrege, želudac… Evo kako ga pripremiti

Osim što ima diuretska svojstva, potiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje kolesterol te se preporučuje kao dodatak prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi

c7d393cecb09ed5b3f270bac45b4e8d6

Početak je travnja i idealno vrijeme za branje maslačka. Uputite se izvan grada, na područja daleko od prometnica i uživajte u prirodi i branju.

Cijelu biljku najlakše je ubrati tako da pod njezin korijen zavučete nož i izvučete biljku s korijenom jer su svi dijelovi ove samonikle biljke vrlo ljekoviti.

Lišće maslačka (radič) pripremite na salatu. Odlična je kombinacija uz kuhana jaja i krumpir, a po vitaminskom bogatstvu nadmašuje špinat i rajčicu. Osim što ima diuretska svojstva, potiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje kolesterol te se preporučuje kao dodatak prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi, piše AlternativaZaVas. Maslačak sadrži više karotena od mrkve i odličan je izvor različitih minerala i vitamina.

Stabljike maslačka pospješuju rastvaranje žuči, reguliraju metabolizam te pročišćavaju krv i želudac. Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa i mlijeko iz stabljike poznato je za uklanjanje bradavica. Iako neki vjeruju da je “mlijeko” maslačka otrovno, to nije točno i istina je potpuno suprotna. Vrlo je ljekovito.

Loading...

Od cvjetova ove biljke dobiva se sirup, koji ponekad nazivaju i medom. Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja. Sada je pravo vrijeme da zakoračite u prirodu i pribavite si maslačak.

Priprema:

Uberite oko 400 žutih cvjetova maslačka. Prelijte ih s 3 litre hladne vode i ubacite na kriške narezana 4 limuna i 4 naranče. Ostavite 24 sata. Nakon toga kroz gazu procijedite da ne ostanu mrvice i prebacite tekućinu u lonac. Dodajte 2 kilograma šećera i, uz često miješanje, kuhajte otprilike sat i pol nakon što tekućina proključa. Trebali biste dobiti gušći sirup.

Zatim smanjite vatru i dobiveni vrući sirup prelijte u tople staklenke koje ste prije toga sterilizirali. Zatvorite. Sirup je gušće teksture pa se često naziva i medom. Odličan je za uklanjanje simptoma prehlade, kašlja, bronhitisa… Uzimajte ga na žličicu. Odličan je i za djecu pa se ne bojte davati ga svojim mališanima svaki dan.

Čaj od cvjetova

Možete pripremiti i čaj. Uberite cvjetove i osušite ih na zraku. Od osušenih cvjetova napravite čaj i pijte ga uvijek svježe pripremljenog. Možete u njega dodati i med, čime ćete dodatno obogatiti ljekovitost čaja, ali nemojte zaboraviti da se med nikada ne stavlja u čaj dok je vruć niti metalnom žlicom. Koristite drvenu ili plastičnu.

Korijen maslačka liječi rak

Da je ova biljka toliko ljekovita, ne tako davno su otkrili i znanstvenici koji su izvijestili da se korijenom maslačka može izliječiti rak. Ako želimo čuvati korijen maslačka, potrebno ga je osušiti. Prije sušenja, korijenje treba pažljivo oguliti i izrezati na jednake manje komadiće. Nakon toga se korijen maslačka suši na svježem zraku. Korijen maslačka raširite na podlozi, na suhom i hladnom mjestu s dobrim protokom zraka. Korijen će se osušiti u razdoblju od 3 do 14 dana, a prepoznat ćete da je osušen kada postane krhak pod prstima. Suhi korijen maslačka zadržava ljekovita svojstva ovako osušen i do godinu dana, uz čuvanje u staklenci na suhom i tamnom mjestu.

Korijen maslačka čisti jetru, žuč, bubrege i limfu te potiče bubrege da toksine kroz urin šalju van iz tijela. Ovaj korijen koristi se i za liječenje mnogih bolesti, poput opstipacije (op.a. zatvor), čisti kožu od akni, edema i slično, liječi artritis, reumu, hepatitis, žučni kamenac…

Korijen maslačka je izrazito dobar za ženska oboljenja, posebno u prevenciji i liječenju različitih bolesti dojki, poput ciste, karcinoma, raznih tumora, nateknutih grudi i problema s dojenjem i majčinim mlijekom.

Da bi se iskoristio puni potencijal korijena maslačka, najbolje ga je koristiti kao dekokciju ili tinkturu.

Recept za dekokciju je sljedeći: pomiješajte 30 grama suhog korijena maslačka sa 60 grama svježeg te smjesu prelijte sa 2,5 decilitara vode u što dodate prstohvat soli. Pustite tekućinu da provri, prekrijte posudu i lagano kuhajte 20 minuta. Nakon kuhanja, sadržaj procijedite, te pijte po tri šalice “čaja” dnevno.

Čaj od korijena maslačka:

Korijen biljke osušite, zatim sitno narežite i sameljite. Pohranite prah za buduću upotrebu. Na dan pijte pola čajne žličice uz čašu vode.

Izvor: vecernji

Vaš komentar na članak: