01.03.2015 u 23:10 | Ljepota, Voće, Zdravlje | Komentari

Limun – saveznik ljepote! – znate li šta može učiniti za vašu kosu, lice, nokte i tijelo?

Svi znamo koliko je limunada dobra kako za zdravlje tako i za održavanje vitke linije. Ali to nije sve što ova moćna voćka može da vam pruži. Pogledajte šta može da učini za vašu kosu, lice, nokte i tijelo.

pola-limuna

Kosa

Posvjetljivanje kose

Sok iz svježeg limuna posvijetliće vašu kosu. Na vama je samo da odlučite da li ćete “izvući” samo pramenove, ili ćete postići “ombre look” (svjetliji krajevi) ili ćete posvijetliti cijelu kosu. Limunov sok nanesite na željeni dio kose i pustite da se osuši (proces možete da ubrzate uz pomoć fena)

Otklanjanje peruti

Bilo da ga koristite kao preventivu ili kao lijek protiv peruti, limun kod ovog problema može mnogo da pomogne. Jednostavno utrljajte limunov sok na kožu glave, ostavite da djeluje desetak minuta i isperite.

Detoksikacija kose

Farba, šamponi, regeneratori i hemijska pakovanja, koliko pomažu toliko i štete kosi. S vremena na vrijeme treba je “očistiti” od svih tih preparata. Pomiješajte pola čaše limunovog soka i pola čaše vode, nanesite na kosu i poslije minut isperite (nemojte držati duže kako vam kosa ne bi posvijetlila, osim naravno ukoliko to baš želite).

Loading...

Lice

Čišćenje kože

Pomiješajte so, limunov sok i maslinovo ulje (odnos 1:1:1) i dobićete odličan piling za lice i tijelo.

Toniranje lica

Tuferom na koji ste iscjedili nekoliko kapi limunovog soka očistite dijelove lica koju su masni (T zonu) i odmah isperite. Ukoliko vam je prejak sam limunov sok, razblažite ga sa vodom.

Uklanjanje fleka od sunca

U borbi sa ovom neprijatnom pojavom najbolje rezultate (osim soka od peršuna) daje limun. Vaticom nanosite limunov sok na fleke nekoliko dana.

Nokti

Uklanjanje fleka sa noktiju

Lakovi za nokte umiju da ostave žute tragove na noktima. Nokatnu ploču ćete uspješno izbijeliti ako potopite prste u svježe iscijeđen limunov sok.

Tijelo

Uklanjanje neprijatnih mirisa

Limunska kiselina ubija bakteriju koja prouzrokuje neprijatne mirise, što čini limun savršenim dezedoransom. Samo utrljajte limunov sok ispod pazduha i isperite.

Izvor: ljepotaizdravlje

Vaš komentar na članak: